Nova sortirnica za razvrstavanje reciklabilnog otpada na Motičnjaku

Napisao/la: -
Ivan Čehok i Davor Skroza (lijevo) bili su potpisnici današnjeg ugovora u Gradskoj viječnici Ivan Čehok i Davor Skroza (lijevo) bili su potpisnici današnjeg ugovora u Gradskoj viječnici

Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i direktor gradske tvrtke ČISTOĆA d.o.o. Davor Skroza danas su u Gradskoj vijećnici potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja. Čistoća d.o.o. ovim Ugovorom osniva pravo građenja na svojoj nekretnini na lokaciji Motičnjak u korist Grada Varaždina radi izgradnje sortirnice, a sve kako bi se Grad bio u mogućnosti prijaviti na otvoreni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike te dostaviti projektni prijedlog za izgradnju i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala (sortirnica).

Cilj otvorenog poziva Ministarstva je pružanje potpore jedinicama lokalne samouprave u obliku dodjele bespovratnih sredstava koja će se koristiti za izgradnju i/ili opremanje sortirnice, a prijavu je potrebno podnijeti do 30. lipnja 2020. godine.

Iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen po pojedinačnom projektnom prijedlogu iznosi maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen pojedinom prijavitelju (jedinici lokalne samouprave) iznosi 50.000.000,00 kn.

Grad ovim Ugovorom dobiva pravo izgradnje i opremanja sortirnice i vlasništvo nad izgrađenom sortirnicom na rok od 30 godina. S obzirom na to da gradska tvrtka ČISTOĆA d.o.o. za nekretninu na lokaciji Motičnjak ima gotov projekt za izgradnju sortirnice za koji je već dobivena građevinska dozvola, u dogovoru s Gradom Varaždinom usuglašeno je da se Gradu prepusti izgradnja i opremanje sortirnice na lokaciji Motičnjak te je u tijeku izmjena dokumentacije potrebne za izgradnju sortirnice.

Ministarstvo je kao jedine moguće prijavitelje na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava odredilo jedinice lokalne samouprave, a ne i trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, pa se tako na poziv ne može prijaviti gradska tvrtka Čistoća već to mora učiniti Grad Varaždin.

Dražen Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.