Noge za mnoge: Malim donacijama do novog kombija za prijevoz osoba s invaliditetom Foto: Krešimir Đurić

Noge za mnoge: Malim donacijama do novog kombija za prijevoz osoba s invaliditetom

| 28.11.2016. u 18:37h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina ovih je dana pokrenulo akciju "Noge za mnoge", s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku novog kombi vozila s podiznom rampom za prijevoz osoba u invalidskim kolicima.

Riječ je o najbrojnijoj udruzi osoba s invaliditetom (OSI) na području Varaždinske županije koja je sadašnji kombi, potpuno prilagođen prijevozu osoba u invalidskim kolicima, nabavila još 2002. godine čime je omogućeno uključivanje OSI u društveni život i njihovu socijalizaciju, edukaciju i kreativno izražavanje kroz niz projekata, programa i aktivnosti.

Kako ističu iz Društva distrofičara, još je značajnija uloga prijevoza osoba u invalidskim kolicima na liječničke preglede, rehabilitacije te druge zdravstvene i ostale intervencije, tim više što podizna rampa u kombi vozilu udruge omogućava istodobni prijevoz šest invalidskih kolica. U međuvremenu je kombi prešao više od 350.000 kilometara i u lošem je stanju, kao i hidraulična rampa za podizanje kolica.

- Novi kombi bi članovima društva značio neizmjerno puno, jer bi značio sigurnost da će stići na destinaciju na koju su krenuli. Bojimo se da nam se nešto ne dogodi na putu i da osobe s invaliditetom ne ostanu na cesti. To bi bilo najgore što bi nam se moglo dogoditi, međutim kombi je star 14 godina i, nažalost, to možemo očekivati. Sredstva ćemo pokušati pribaviti preko Grada, Županije, radnih organizacija, pojedinaca, članova našeg Upravnog odbora, obitelji osoba s invaliditetom koje mogu izdvojiti neka sredstva i svih onih koji malom donacijom mogu napraviti veliko dobro djelo. Građani nam donacije mogu uplatiti na naš račun, dolaskom u naše prostorije, kupnjom donacijskih kartica od 10 kuna u trgovačkim centrima s kojima ćemo uspjeti dogovoriti suradnju i na svim mjestima gdje susretnu naše članove s donacijskim karticama. Trebali bismo sakupiti oko 350.000 kuna i svaka kuna koja se prikupi bit će nam jako draga - istaknuo je Ivan Vujec, predsjednik Društva distrofičara.

Vujec dodaje kako se nada da će se u akciju uključiti i ostali gradovi i općine u Varaždinskoj županiji, budući da kombi koriste i za prijevoz osoba iz ruralnih područja.

Kombi već 13 godina, od čega posljednje četiri godine volontirajući, vozi Slobodan Tošić, i sam osoba s invaliditetom. Kako je napomenuo, kroz to je vrijeme prevozio osobe u kolicima na rehabilitacije, liječenje, druženja te sportske, kulturne i druge aktivnosti u Varaždinu i ostatku Hrvatske, ali i u Madžarsku, Sloveniju i Austriju.

- Kombi smo prije tri godine obojali pa relativno dobro izgleda, ali mašina i rampa su u jako lošem stanju - naglasio je Tošić.

Značaj prijevoza kombijem za osobe u invalidskim kolicima istaknuo je i Ljubomir Benjak, dopredsjednik Društva distrofičara.

- Teško je seliti se iz kolica u automobil, a u kombi direktno s kolicima može ući više osoba. Znamo da ima puno humanitarnih akcija, no željeli bismo skrenuti pozornosti onima koji su u mogućnosti da nam pomognu - institucijama, gospodarstvenicima i svakome tko može donirati, kako bi nam omogućili daljnji prijevoz. Naš je kombi trošan, troškovi održavanja su veliki i uz popravke ipak to ostaje staro vozilo - rekao je Benjak, dodajući kako bi bilo dobro i da se riješi financiranje vozača kombija, koji im i pomaže kod prijevoza.

Među korisnicima prijevoza je i Maja Brkinjač, koju posebno vesele odlasci na aktivnosti u sklopu literarne grupe.

- Novi kombi za mene bi značio odlazak na druženja, još veću aktivnost u društvu, literarnoj grupi i svim drugim aktivnostima u koje se kao osoba s invaliditetom mogu uključiti. Sve te aktivnosti bez novog bi nam kombija bile jako otežane, jer bih bila ovisna o svojoj obitelji. Lakše je kad imate nekoga tko u određeno vrijeme dolazi po vas i vrati vas natrag kući. Svima nam to jako puno znači, naročito osobama koje su smještene u domovima, i odmah se puno bolje osjećamo. Ja sam sretna jer živim u kući i imam osobnu asistenticu pa mi je malo lakše, ali zimi sam i ja bez kombija zatvorena u svoja četiri zida. Kombi doživljavam kao svoje "produžene noge", omogućava nam da se osjećamo ljepše i važnije i da smo jednaki zdravim osobama - naglasila je.

Članovi Društva distrofičara ističu da se zimi, bez prijevoza kombijem, osjećaju kao da "moraju spavati zimski san".

Aktivnosti na koje se osobe u kolicima prevoze kombijem često su jedini oblik aktivnosti izvan doma. Renata Pocedulić, voditeljica projekata u Društvu distrofičara, napominje da su osobe s invaliditetom u manjim gradovima, a posebice u ruralnim sredinama, često osuđene na četiri zida svog doma, upravo zbog nemogućnosti dolaska u središta u kojima se organiziraju aktivnosti i sadržaji za osobe s invaliditetom, ali i društveni život općenito.

Svi zainteresirani donacije mogu uplati na broj računa Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina: IBAN HR2423600001101744174, uz naznaku "Donacija za kombi". Kontaktirati ih možete i u njihovim prostorijama na adresi: Kralja Petra Krešimira IV 6, Varaždin ili na broj telefona 042 214 393.