NL Ivana Čehoka: Troše kao age i begovi, a ne ispunjavaju svoja obećanja Foto: NL Ivana Čehoka

NL Ivana Čehoka: Troše kao age i begovi, a ne ispunjavaju svoja obećanja

| 9.12.2021. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Sutra će se održati 7. sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojemu će glavna točka dnevnog reda zasigurno biti izglasavanje proračuna za 2022. godinu. Nezavisna lista Ivana Čehoka se već ranije usprotivila prijedlogu proračuna koji je objavljen na stranicama Grada Varaždina, a danas su najavili da neće podržati taj proračun i nadaju se da će izostati podrška od strane plaforme Budimo grada.

- Ono što nas smeta je da su vijećnici proračun sa svim programima dobili tek tri dana prije nego što se treba o tome odlučivati. To se još nikada nije dogodilo, to je sramotno te podcijenjivati i ponižavanje vijećnika. Tri mjeseca su govorili o participaciji, o sudjelovanju građana, a na kraju oni koji trebaju odlučivati su dobili proračun s programima tri dana prije. Koliko je to besmisleno i štetno, govori činjenica da je rok za podnošenje amandmana 48 sata prije sjednice. Vijećnici čak nemaju ni formalne ni neformalne mogućnosti da podnesu amandmane jer su ga dobili tri dana prije - objasnio je Ivan Čehok naglasio da se "troše kao age i begovi, a ne ispunjavaju obećanja" te ustvrdio da su na Odboru za financije i proračun pokušali natjerati da se odgodi glasanje o proračunu na sutrašnjoj sjednici, u čemu u konačnici nisu bili uspješni.

- Ovo je proračun silnoga napuhavanja i financijskog pretjerivanja jer je poptuno jasno da se u ovom opsegu neće moći ostvariti. Ono što je još gore da imate izvora financijskih sredstava za koje ne znate od kuda će se namaknuti. Primjerice, za podvožnjak za Miškininu je ostavljeno 17,5 milijuna kuna u proračun, a od toga 16,5 milijuna iz EU fonda, a kada sam pitao koji fond, nisam dobio odgovor - objasnio je Čehok.

Također smatra da će se povaćanjem troškova za informiranje javnosti s dosadašnjih 600 tisuća kuna, na 1,5 milijuna gradonačelnik i zamjenik Varaždina biti stalno u javnosti, a moglo bi se financirati novi vrtić.

- Kada uzmete informiranje, pokroviteljstva koja su dvostruko veća, kada uzmete potrošnju za najveće festivale, potrošit ćemo 4,5 milijuna kuna. To vam je jedan novi vrtić, novi vrtić u Hrašćici - objasnio je Čehok.

Također je napomenuo da nema sredstava ni za bale ni za kupnju MBO-a, najvažniji projekti su oni koje je ostavila NL Ivana Čehoka (Brezje, sortirnica, reciklažno, podzemni spremnici), a smatraju da je odustao od svih predizbornih obećanja liftova po stambenim zgradama, kućansku rampu, stanove za liječnike, za deficitarna zanimanja, daljnje širenje TP, rješavanje bala, izgradnju novih vrtića, obnove i dogradnje škola, daljnje opremanje gospodarskih zona u gradu, sve zahtjeve za energetsku obnovu i obnovljive izvore.

Mario Lešina je naglasio da se smanjila pomoć gospodarstvenicima pod novom vlašću.

- Poduzetnički fond u proračunu je sada trostruko smanjen. Mi smo poticali u svom mandatu poduzentičku klimu. U tom periodu je imovina grada povećana za milijardu kuna. Čak 1000 poduzetnika malih se javljalo na taj fond i dobivali su između 4 i 14 tisuća kuna, toga više nema, ali ono što najviše zabrinjava je da nema vizije i kompetencije - objasnio je Lešina i naglasio problem oko Kućanske rampe.

- Kućanska rampa nije ušla u razvojni program sjever gdje se mogla isfinancirati s državnim novcem u visini od 80 ili 90 posto troška, zato jer taj projekt koji je dobio sve suglasnosti i struka ga je prozvala optimalnim, jer idealnog nema, odjednom ne valja i inzistira se na drugom projetku kojeg HŽ kao strana koja je sudionik u tom projektu rekla da je neprihvatljiv kao takav i bojim se da će posljedice biti katastrofalne - istaknuo je Lešina.