NL Ivana Čehoka: Traže hitnu smjenu Istera i opoziv nadzornoga odbora Varkoma

VV | 6.6.2022. u 10:58h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj novinarskoj konferenciji Nezavisne liste Ivana Čehoka, gradski vijećnici Varaždina su iznijeli još jednom zahtjev da se Bruno Ister smjeni s pozicije direktora Varkoma. Naime, istaknuli su dopis Ministarstvo gospodarstva koji su na upit o tome je li Bruno Ister zakonito postavljen za direktora Varkoma, posve jasno odgovorili, prema NL Ivana Čehoka, da je trebao biti proveden natječaj.

- Tako su potvrdili ono što tvrdimo i na što smo upozoravali od početka prosinca, dakle punih 7 mjeseci – Ister je nezakonito postavljen, ta odluka nije ni legalna ni legitimna jer ju nadzorni odbor nije ni mogao ni smio donijeti. Istim pitanjem i sumnjom oglasili su se javno i načelnici ostalih općina i gradova, dioničara Varkoma. I njihova su prava zakinuta - rekli su predstavnici NL Ivana Čehoka.

Smatraju da su unatoč upozorenjima, Bosilj i Marković tražili "lažna" opravdanja te nisu ozbiljno shvatili upozorenja iz redova NL Ivana Čehoka.

- Riječ je o političkoj korupciji kakva je nezabilježena u Hrvatskoj jer je Bosilj javno opravdavao izbor Istera pravom na političko kadroviranje, u tome mu je pomagao predsjednik nadzornoga odbora Vugrin i Reformisti čiji su članovi, za uzvrat, izabrani na direktorske i ostale položaje, pa i bez natječaja - smatraju predstavnici NL Ivana Ćehoka.

Istaknuli su i ulogu Damira Habijana u tom postavljanju Istera na čelo Varkoma smatrajući ga najvjernijim Bosiljevim političkim saveznikom, koji je kao pravnik tumačio da je Ister zakonito postavljen te je uzeo suprotan stav od svojih stranačkih kolega i načelnika općina. Ipak, župan Anđelko Stričak također nije dijelio mišljenje Habijana i poslao je upit prema Ministarstvu.

- Tražili smo i da Gradsko vijeće raspravi o izravnom postavljanju Istera, ali koalicija SDP/HDZ/Budimo grad/Reformisti odbila je to staviti kao točku na dnevni red. Potvrdili su da im nije stalo nimalo ne samo do transparentnosti, koje su im bila puna usta, nego ni do zakonitosti. Ovo je klasičan primjer zloporabe položaja, kazneno djelo jer je Bosilj iskoristio i prekoračio granice svojih ovlasti. Podsjećamo, Bosilj je javno naredio da direktor mora biti Ister, da on od toga neće odstupiti, da jedino s Isterom može provesti svoje ideje. U ovu političku korupciju izravno je upleten Damir Habijan koji je zajedno s Bosiljem izgovorio čitav niz besmislica kako bi istu i opravdao - istaknuli su iz NL Ivana Čehoka.

Naglasili su da će Varkom i Grad Varaždin snositi posljedice jer su odluke koje se sada donose nezakonite zbog postavljenog direktora, a također bi mogle biti i ništetne. 

- Stoga zahtijevamo da Ister odmah bude smijenjen, da se razriješi nadzorni odbor koji je donio protuzakonitu odluku te da institucije pokrenu sve aktivnosti kako bi Bosilj, Marković i ostali akteri snosili odgovornost za do sada neviđenu političku korupciju - zaključili su iz NL Ivana Čehoka.