NL Ivana Čehoka: Sjednicu Gradskog vijeća treba odgoditi!

VV | 4.7.2022. u 10:48h | Objavljeno u Aktualno

- Zatečeni smo činjenicom da se ide u izmjenu tri najvećih prostornih planova i najvažnijih prostornih planova s materijalima koji su vijećnicima poslani šest dana prije same sjednice. U pravilu se materijali daju 10 dana prije sjednice, a to s ovom vlašću nije iznimka već pravilo. Razumio da su to neke manje bitne teme, ali odlučivati o tri velika prostorna plana grada bez da su vijećnici mogli imati podrobne materijale na vrijeme, ne samo da je nedemokratski već je i način zastranjivanja koji nije zabilježen u našem predstavničkom tijelu - rekao je Ivan Čehok na današnjoj novinarskoj konferenciji uoči sjednice Gradskog vijeća koja će se održati 8. srpnja, a na kojoj će se glasati o promjenama Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja vezano za VIS konfekciju, ali i ostale promjene.

Naglasio je da NL Ivana Čehoka neće sudjelovati na sjednici ako neće biti odgode za tjedan dana i ako se neće prvo raspravljati o odgovornosti predsjednice vijeća (Zdravki Grđan) vezano uz navodno pogodovanje PPP-a Cafuk gdje se poništavao natječaj koji je bio već raspisan vezano uz jedno zemljište u Varaždinu.

- Konačno je Marković odgovorio da Grad nije pronašao račune PPP Cafuk, a mi smo o tome govorili osam mjeseci. Ja osobno nemam ništa protiv njih, a mi smo još davne 2003. godine smo dali to zemljište i gospodinu Presečkom i Cafuku, ali činjenica je da je predsjednica vijeća, svjesno ili nesvjesno, dovela Grad u zabludu da redovno plaćaju svoje obveze i da su u dalje na posjedu te da imaju pravo na posjed. To je sigurno odgovornost predsjednice i ona treba snositi odgovornost te po nama treba dati mandat na raspolaganju već danas - rekao je Čehok.

- Ova vlast ponaša se kao da nema inflatornoga pritiska i energetske krize. U gospodarstvu ništa nje učinjeno, dok sve države pa i Vlada pokušava pronaći način za energetsku tranziciju, naša vlast troši kao pijani milijarderi, povećava cijene, opterećuje građane i gospodarstvo - rekao je Čehok, naglašavajući da je vlast umjesto “povoljnije, a sklopila sumnjivu i protuzakonitu nagodbu”.

Također je ustvrdio da imamo nezakoniti proračun te da se nepotrebno prvo smanjivao broj Upravnih tijela Grada, da bi se sada opet povećavao zbog prevelikog posla. Osvrnuli su se i na obećanje gradonačelnika Nevena Bosilja da će se graditi na Rabu kućice za ljetovanje umirovljenika, a na kraju se to nije dogodilo.

- Na jesen sam postavio pitanje što je s obećanjem da će za umirovljenike biti postavljeni kontejneri na Rabu, a tada sam dobio odgovor da će to pitanje provesti Povjerenstvo za umirovljenike koje tada nije bilo konstituirano. Na prvoj radnoj sjednici 28. ožujka se o tome raspravljalo, a tada sam se zalagao da bi se kroz cijelu godinu po 45 ljudi izmijenjivalo na destinaciji pa da bi prijevoz bio jeftiniji. Međutim, tada mi je Marković rekao da damo tri ponude, ali od tada se ništa nije dogodilo i od onda nije bilo povjerenstva sve do lipnja kada nam je rečeno da Grad nema sredstava i da je planiran jednodnevni izlet kao zamjena po kriteriju kao i za božićnice. No u svemu tome ništa nije precizirano, samo da Grad sufinancira taj izlet, a da ne spominjem kako je teško organizirati jednodnevni izlet posebice za one umirovljenike koji imaju poteškoće s kretanjem. Jesu li to zavrijedili umirovljenici za Grad Varaždin, dok Marković u javnosti tvrdi da ulažu u ljude - rekao je Viktor Mrzlečki, vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka.

Još jednom je naglasio da kada su se dijelile uskrsnice u Gradu za umirovljenike, izostavilo sudjelovanje Mrzlečkog, koji je predsjednik Udruge umirovljenika Grada Varaždina.

- Meni nije do naslikavanja, ali ovako se ne radi. Čelnog čovjeka se zaobilazi. Za vrijeme pandemije smo dobili na javnom natječaju 55 posto od traženih sredstava, a to je ništa. Mi trebamo opravdati svaku kunu, a za vrijeme pandemije smo dobili koliko i sada. Mene Marković ne podnosti i zaobilazi, neka nastavi tako dalje pa ćemo vidjeti kako će dalje biti, ali neka ne pate umirovljenici - rekao je Mrzlečki.

Mario Lešina smatra da poduzetnički fond ne funkcionira, a da se u vrijeme prelaska na nove izvore energije kada su tradicionalni izvori energije zbog raznih okolnosti, od rata u Ukrajini do klimatskih promjena, sve manje privlačni, ugašen je Centar za kompetencije za obnovljive izvore energije, a isto tako Vartop će se ugasiti. Naglasio je i cijene Čistoće.

- Čistoća ima 2 i pol milijuna kuna gubitka, kada smo upozoravali da će gubitkom korisnika JLS-ova koji su izašli iz sustava Čistoće, to pretočiti u gubitak Čistoće rečeno nam je da pričamo gluposti. Dizale su se cijene i još je 2 i pol milijuna kuna gubitka, znači opet ćemo morati dizati cijene. Rade se formule sufinanciranja, umjesto da se ide u racionalizaciju poslovanja. Problemi s deponiranjem otpada koje imaju, imali smo i mi, a mi smo se uspješno nosili s time - rekao je Lešina i naglasio da se potpisivanjem nagodbe s T&H Investom "kupio" glas Patafte u gradskom vijeću.