NL Ivana Čehoka: Ništa se nije pokrenulo oko rebalansa, a izbora za vijeće se ne bojimo Foto: Martin Novosel

NL Ivana Čehoka: Ništa se nije pokrenulo oko rebalansa, a izbora za vijeće se ne bojimo

VV | 14.12.2022. u 10:48h | Objavljeno u Aktualno

- Ništa se nije pokrenulo oko pitanja rebalansa proračuna, jedino je sazvano međustranačko vijeće oko referenduma, a na kraju tog vijeća je gospodin Robert Podolnjak, koji je zadužen za formuliranje referndumskog pitanja, rekao da takvo pitanje ne bi bilo dobro provesti bez suglasnosti Vlade RH i Fonda što u ovom trenutku nemamo i dogovoreno je da će se sazvati novo vijeće, ali je odgođeno. Vlast pokušava koje kakvim trgovačkim sporazumima i ponudama skrpati većinu, a još jednom smo uhvatili vlast da govore neistine - rekao je Ivan Čehok na početku današnje novinarske konferencije.

Smatra da Neven Bosilj i vladajući SDP pogrešno tvrde da je za financiranje sanacije bala u Brezju potrebno osigurati svega oko 130 milijuna kuna, dok će ostatak biti osiguran novčanim sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NL_Ivan_Cehok.jpg

- Mi smo pogledali proračun Fonda za 2023. godinu i imaju samo predviđeno osam posto od potrebne investicije u iznosu od 70 milijuna kuna, a to je nekakvih šest milijuna kuna. Ako bi se išlo u realizaciju ovog natječaja, Grad bi se trebao zadužiti za svih 220 milijuna kuna - ustvrdio je Čehok. 

Također je ustvrdio da se ne rješavaju problemi oko sortirnice gdje smatra da su napravljena moguća kaznena djela koja će preplatiti građani.

- Po našem mišljenju su se dogodile sumnjive radnje koje apsolutno zahtjevaju da se provede istraga nad tim, ali ne vidimo nikakvog razloga da se ne sazove sjednica Gradskog vijeća i donese rebalans kojeg je gradonačelnik skinuo s prošle sjednice kojim bi se povećale plaće odgojiteljicama u vrtićima i svima onima koje su plaće ovisne o gradskom proračunu kao i za poslove koji su tijekom ove godine započeli - istaknuo je Čehok.

Smatra da se treba donijeti rebalans bez obzira na to da li će se ići na nove prijevremene izbore za Gradsko vijeće i da se u tom slučaju privremenim financiranje ostvare prava svih koji su vezani za gradski proračun.

- Mi smo protiv takvog referendumskog pitanja i za to da se većina dogovori da se proračun donese jer nema razloga zbog čega bi se moralo ići na izbore, a ako neće doći do toga, mi smo za to da se ide u raspisivanje novih izbora za Gradsko vijeće, mi se toga ne bojimo, ali ne vidimo razloga da dođe do toga, s obzirom da ta ista  većina koja je donijela prošli proračun koji nije bio u redu da donese ovaj proračun koji opet neće biti u redeu - rekao je Čehok.

Mario Lešina, predstavnik i vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka još jednom je naglasio nedostatak upravljačkih kompetencija trenutne vlasti. 

- Doveli su vijećnike odluku o trećem obvezno pravnom odnosu, kada još nismo razriješili prva dva. Zašto se odustalo od integralne nagodbe gdje bi priča s balama nas koštala oko 100 milijuna kuna, nitko ne odgovara, a ovaj dio koji je riješen nagodbom sa T&H Investom oko zamjene zemljišta je preplaćen za nekih 30 milijuna kuna, a bale će biti preplaćene za 100 milijuna kuna, znači za ukupno 130 milijuna kuna će se oštetiti Grad - rekao je Lešina.

Avar.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci