NL Ivana Čehoka: Bosilj krši zakone, a Budimo grad mu gleda kroz prste

| 14.3.2023. u 09:51h | Objavljeno u Aktualno

- Čovjek može pogriješiti, ali nitko se nikad nije u jednom jedinom članku jedne odluke ogriješio o četiri zakona, i to temeljnih zakona, primjerice o lokalnoj samoupravi ili komunalnom gospodarstvu. Čovjek može pogriješiti, ali kad mu nadležno nadzorno tijelo propiše da je dužan povući odluku, tad to ozbiljno shvati i postupi po nalogu. Svi to rade. Osim Bosilja. Bosilj u svojoj bezrezervnoj samodopadnosti šalje nadzornom tijelu svoje mišljenje, premda u nalogu kao i u zakonu ne postoji mogućnost objašnjenja nego se mora postupiti po nalogu -  rekao je Ivan Čehok, na otvaranju današnje novinarske konferencije vezano za nagodbu s TH Investom oko prodaje javnog dobra za što su dobili odgovor Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Njegova patološka politička narcisoidnost seže tako daleko da čak izjavljuje „osigurat ću umirovljenicima uskrsnice, a zaposlenicima povećanje plaća“. Nama sad nije jasno, ako to osigurava gradonačelnik, što Bosilj tvrdi, zašto onda nije osigurao i zašto onda čeka Vijeće? Ako to daje Bosilj, zašto onda nije već u prosincu povećao plaće odgojiteljima, vatrogascima i drugima nego se izgovara na Vijeće. Narcisi u svojoj samoljubivosti obično zaborave da se u bistroj vodi sve vidi, pa i njihove obmane - ustvrdio je.

viber_slika_2023-03-14_09-27-38-311.jpg

Također se osvrnuo na nedavno medijsko priopćenje Budimo grada.

- Posebna je priča Budimo grad, koji nas optužuje za laži. Čudno da Presvetli Obadić, kad već to ne može shvatiti Dubravka Novak, farizejski opravdava politiku Budimo grad logičkim besmislicama kako oni nisu glasali za nagodbu ali jesu glasali za rebalans proračuna u kojem je bila nagodba. Presvetli, gradonačelnik se ne podržava oko toga tko će sjediti u Savjetu Sveučilišta niti oko toga hoće li se graditi međugeneracijski park u naselju s 300 stanovnika nego se podržava prihvaćanjem temeljnog financijskog i komunalnog dokumenta  – Proračuna. Budimo grad je prvo u ožujku 2022. glasao protiv, da bi nakon samo 15 dana uredno podržao proračun s iznosima za nagodbu, znajući da će podržavanjem proračuna podržati i sve ono što iz njega proistječe. Ako netko podržava cjelinu, podržava i dio. Budimo grad je jako dobro znao, jer je upravo naša lista, na žalost, zloguko upozoravala, da će poništavanjem naše integralne nagodbe u srpnju 2021. izvrgnuti grad riziku ogromnih kamata kao i enormnoga povećanja cijena smeća. Već tada smo ih upozoravali da kamate grad svakim danom i da će cijena bala biti daleko veća. Srećom, postoji snimka. Budimo grad je jednako tako podržao i rebalans kada smo ih upozoravali da je unutra enorman iznos za plaćanje zbrinjavanja otpada na sortirnici, što uopće nije obveza grada. Ali o sve su se oglušili - istaknuo je Čehok.

viber_slika_2023-03-14_09-27-40-363.jpg

- Novak i Obadić jako dobro znaju da su i sada podržavajući proračun podržali Bosilja sa svim nezakonitostima protiv kojih su se "kao borili". Oni su poput Šafraneka iz Tko pjeva zlo ne misli: moj Bosilj nije bogzna kaj vredan, ali nedam na njega, naš Bosilj krši zakone, ali mi smo kao mala djeca prekrili dlanovima oči, pa mu malo gledamo kroz prste - objasnio je Čehok.

- No, sada znaju pa molimo gospođu Novak i Presvetloga da nam objasne: objavili smo dokaz da se potpisana nagodba razlikuje od one koju je Gradsko vijeće prihvatilo. Je li to falsifikat koji je napravio Bosilj? Je li Ministarstvo napisalo da se direktor Varkoma trebao birati natječajem? Što ste poduzeli protiv svih netransparentnosti i uhljebljivanja stranačkih drugova? Je li gospođa Grđan uvjeravala sve vijećnike da su poljoprivrednici iz Vidovca uredno plaćali zakup premda svi znamo da su ga platili tek ove godine u srpnju? Je li lagala? Je li Bosilj, zajedno s njima, urlao da je cijena od 137 eura/tona za bale pljačka i otimačina a zaduživanje grada neprihvatljivo? Jesu li nakon toga bili spremni podržati 290 eura/tona za bale i zaduživanje po daleko lošijim uvjetima? Jesu li valjali balu po Korzu i uvjeravali da će je zakopati za manje od 130 eura? Je li to obmanjivanje građana?  No, ne očekujemo odgovor. Možda gospođa Novak postane umorna od stalnoga gledanja kroz prste. A Presvetli Obadić od svojega jalovog i trulog fiškalstva u korist svojih političkih liblinga iz SDP-a - zaključio je Čehok.

viber_slika_2023-03-14_09-27-38-628.jpg