VIDEO NL Ivana Čehok: Mi nećemo podržati proračun, a očekujemo da neće ni HDZ niti Budimo grad Foto: Martin Novosel

VIDEO NL Ivana Čehok: Mi nećemo podržati proračun, a očekujemo da neće ni HDZ niti Budimo grad

| 25.11.2022. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

- Lažima se daleko dogura, ali poslije više nema povratka. To je sukus Bosiljeve politike i politike Budimo grad koja ga je u koaliciji doveo na vlast. Sortirnica je po meni je ekletantan primjer kriminala. Ovaj natječaj s balama, zapošljavanje supruga gospođe Martinčević i zapošljavanje SDP-ovih uhljeba, sve je to zapravo samo simptom obmana, nesposobnosti, neodgovornosti i nezrelosti ove vlasti - rekao je Ivan Čehok na početku novniraske konferencije Nezavisne liste Ivana Čehoka.

- Bosilj je pobijedio na izborima zahvaljujući tome što je obećao da će smanjiti cijene svježeg otpada, cijene Čistoće i da ću uspostaviti bolji sustav gospodarenja otpadom i da je naša integralna nagodba i naša cijena od 1030 kuna plus PDV za bale pljačka, otimačina i da će on dobiti jeftinije te povoljniju cijenu. Mi s ovom ponudom imamo najveći problem jer sada imamo 1820 kuna plus PDV, a po našoj nagodbi bi Čistoća mogla vratiti PDV dok po novoj nagodbi to ne možemo i samo na tome je ta opcija skuplja za 25 posto - rekao je Čehok.

- Moram također podsjetiti da smo se mi htjeli zadužiti za oko 100 milijuna kuna po cijeni od 1030 kuna po toni sa 1,2% kamata koju bismo mi plaćali izvoditelju radova i ne bismo se morali zadužiti kod banke, a Bosilj danas ima 1800 kuna plus PDV to je oko 2.200 KN i 4% minimalno kamate. Dakle, ima tri puta veću kamatu nego što smo imali mi. Tada, kada smo mi to predlagali, Bosilj i Budimo grad su radili ovdje prosvjede te uvjeravali su sve građane da će oni to zbrinuti jeftinije i povoljnije, uvjeravali su sve građane da mi zadužujemo našu djecu sa 100 milijuna kuna. Ako je to bilo zaduživanje naše djece, onda je ovo što oni sada predlažu zapravo bankrot koji ne da neće naša djeca otplatiti, već neće ni naši unuci - rekao je Čehok.

Smatra da HDZ to neće moći prihvatiti jer su bili suzdržani i nisu htjeli glasati u drugom krugu za izmijenjenu integralnu nagodbu u vrijeme vladavine Čehoka koja je bila po već spomenutoj cijeni od 1030 kuna plus PDV po toni pa smatra da bi bilo nevjerojatno da sada glasaju za 1820 kuna plus PDV po toni te je dodao da NL Ivana Čehoka neće glasati za proračun Grada Varaždina 2023. godine na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća jer je tehnički neispravan, da će se penalizirati projekt Sortirnice, a također jer nema razvojnih projekata.

- Odustalo se od Kućanske rampe, odustalo se od liftova u zgradama, odustalo se od novih parkirališta, odustalo se od većih projekata u infrastrukturi. Mi imamo vlast koja se ogrezla u bavljenje samim sobom, uhljebljivanjem ljudi, svojim lažima, pokušajem kupovine medija i obmanama koje idu na štetu građana - rekao je Čehok te traži još jednom da se smjeni predsjednica Gradskog vijeća, Zdravka Grđan, koja je prema njegovom mišljenju godinu dana obmanjivala javnost oko plaćenih obveza OPG-a Cafuk. 

- Eksplozivno su narasli troškovi osoblja, gdje se govori o nekoliko desetaka zaposlenika SDP-a i Reformista. Takav proračun sa takvim stavkama nećemo podržati. Gradska uprava može funkcionirati sa 80-ak visoko motiviranih ljudi, a mi smo funkcionirali sa 105 zaposlenih do 2021. godine, a sve iznad toga je čisto uhljebljivanje - rekao je Zlatan Avar i naglasio da se čudi što zastupnica SDP-a Gordana Marsenić se sada ne buni protiv cijene otpada, dok je za vrijeme izdavanja obveznica bila na prosvjedima.

- Nakon gotovo dva mjeseca je sazvana sjednica sa 40 točaka dnevnog reda. Ne znam kada oni to misle završiti jer bi to trebalo trajati pet dana da se raspravi po svim točkama. Postupa se na način kvaka 22, dali su hrpu podata i očekuju da se nešto brzo napravi ili su sigurni da u Gradskom vijeću sjede ovce koje će to bezpogovorno prihvatiti. Prošle godine nisam prihvatio proračun jer nema niti jedan razvojni plan i projekat. Ovaj je isti takav u godini kada se očekuje usporavanje rast ili čak recesija, a tada Grad mora biti pokretač razvoja ili održati stopu razvoju ili smanjiti na najmanji mogući pad. Mi u ovom proračunu nemamo apsolutno ništa, a svi novci se prebacuju u to da bi se zbrinjavanje bala višestruko preplatilo - rekao je Mario Lešina.

Video sadržaj