Ništa od prodaje objekata u Hrašćici, Habuš prozvao Avara

Tvrtka Kitro zainteresirana je za kupnju objekata B1-B6 Tvrtka Kitro zainteresirana je za kupnju objekata B1-B6

Osim što je sa sjednice dnevnog reda varaždinskog Gradskog vijeća skinuta točka o prihvaćanju drugog aneksa sporazuma o reguliranju naplate potraživanja od 2011. između Javne ustanove „Gradski stanovi“ i Hypo Alpe Adria banke, naposljetku je skinuta i odluka o davanju suglasnosti JUGS-u za prodaju nedovršenih objekata B1-B6 u Rajčulu u Hrašćici.

No, skidanju točke prethodila je žustra javna rasprava tijekom koje je nezavisni vijećnik Zlatan Avar, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a, nastojao obrazložiti zašto u ime UV-a traži suglasnost za nešto što kao gradski vijećnik neće podržati.

- Budući da je riječ o imovini računovodstvene vrijednosti 6,9 milijuna kuna, a Gradsko vijeće odlučuje o imovini većoj od milijun kuna, odluka je poslana na vijeće. Da pojasnim, prodajom bismo stvorili manjak od 2,5 milijuna kuna jer u trenutku prodaje, temeljem Zakona o poticajnoj stanogradnji, prema APN-u imamo dospijeće od 5,3 milijun kuna. To su poticaji APN-a za niz B1-B6 kada se krenulo s izgradnjom i kada je utvrđeno da u trenutku prodaje moramo vratiti tih 5,3 milijuna kuna. Tu nastaje manjak od 800.000 kuna i to su posljedice odluke kada se govori o prodaji. No, neću dopustiti da se sredstva nezakonito troše jer je vraćanje novaca zakonska obaveza. Kao predsjednik UV došao sam ovdje s takvim stavom vijeća, no kao gradski vijećnik protiv sam te odluke dok se ne napravi gotova financijska konstrukcija - napomenuo je Avar.

HDZ-ovu Otliju Cvetko zanimalo je pak jesu li JUGS i Grad regulirali međusobne obveze, dok je Natalija Martinčević (reformisti) napomenula da se ne može samo tako raspolagati gradskom imovinom.

- Bilo bi neodgovorno za nas da dignemo ruku jer to su nekretnine Grada. Svi znamo za probleme JUGS-a, no ne možemo na ovakav način prodavati imovinu. Vijećnici moraju vidjeti svu dokumentaciju i tek tada odlučiti - napomenula je Martinčević.

HSLS-ov Željko Bunić upozorio je pak da su trenutni dugovi JUGS-a 193 milijuna kuna. Od tog se iznosa 125 milijuna kuna odnosi na dug prema APN-u pri čemu je dosad dospjelo 17 milijuna kuna. Gradonačelnik Goran Habuš predsjednika UV pitao je pak što je poduzeto u JUGS-u otkako je on na čelu UV.

- Je li postignut dogovor s izvođačima radova? Što ste napravili da se popravi stanje u JUGS-u? - zanimalo je Habuša na što mu je Avar odvratio da se danas posve točno zna tko je kome koliko dužan.

- Izvješćem je utvrđeno da je Grad JUGS-u dužan 16 milijuna kuna, a u tijeku su pregovori sa Zagorje-Tehnobeton i Coningom zbog nesrazmjera izvedenih radova na objektima A2 i B2 na lokaciji Vilka Novaka. Poduzet će se i određeni pravni koraci nakon što dobijemo nalaz građevinskog vještaka - pojasnio je Avar.

Dodao je da je UV dobilo prijedlog potencijalnog kupca koji nudi 4,5 milijuna kuna za objekte. To je tvrtka Kitro čiji je plan ondje urediti dom za starije osobe.

- Nisam protiv kupnje, samo iznosim što se dogodilo kako ne bismo produbljivali obveze, a ne znamo kako ih riješiti. To je stav UV. No, kao vijećnik ne mogu podržati nešto gdje ne znam kako namiriti 2,5 milijuna kuna duga koji će nastati prodajom - naglasio je Avar.

Habuš se na to uzrujao pitavši se zašto su oba prijedloga odluka iz JUGS-a naposljetku skinuta s dnevnog reda.

- Jedan stav je na UV, a drugi ovdje! Razjasnite nam to umjesto da nas stavljate u poziciju u kojoj mi ispadamo bad guys, a vi fini. Što radite na UV? Imate dvije odluke, a ne znate njihov rezultat. Ekipa se igra mačke i miša, a Hypo banka je 24. svibnja poslala obavijest da će na naplatu poslati cijeli dug od 6,3 milijuna kuna! - otkrio je Habuš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.