Ništa od invalidske mirovine, usprkos ozlijedi na radu i teškoj bolesti Foto: Krešimir Đurić

Ništa od invalidske mirovine, usprkos ozlijedi na radu i teškoj bolesti

| 18.2.2017. u 16:14h | Objavljeno u Aktualno

Ispijanje pune šake lijekova već je punih šest godina svakodnevica Alena Hrupeka iz Seketina. Razlog tome maligni je non Hodgkin koji mu je dijagnosticiran u veljači 2014. godine. Tri godine prije toga imao je i nesreću na radu u kojoj su mu ozlijeđene obje noge. Usprkos svemu tome, nikako ne može ostvariti pravo na invalidsku mirovinu.

Teška bolest nakon ozljede

- Kada sam ozlijeđen, radio sam kao voditelj odjela za bojanje i plastifikacije u MIV-u. Dok sam obavljao kontrolu procesa u pogonu, viličar me oborio i prešao mi je preko obje noge. Ozljede su bile strašne, a bolovi nezamislivi - prisjeća se Hrupek napomenuvši da je viličar imao gotovo dvije tone.

U varaždinskoj je bolnici proveo 12 dana, a doma je pušten s nogom u gipsu. Mjesec je dana nosio i ortozu te je nakon magnetske rezonance krajem 2011. godine operiran u bolnici u Koprivnici. Potom je uslijedila rehabilitacija u Varaždinskim Toplicama gdje je bio i 2012. i 2013. godine.

- Čitavo sam se vrijeme kretao uz pomoć štaka. Međutim, liječničko povjerenstvo prekinulo mi je bolovanje i proglasilo me radno sposobnim. Žalio sam se Hrvatskoj liječničkoj komori te je moja žalba usvojena, kako zbog terapije koju sam morao uzimati, tako i zbog bolova i trauma koje proživljavam - navodi.

Međutim, to nije sve. U veljači 2014. dijagnosticiran mu je non Hodgkinov limfom.

- Život mi se okrenuo preko noći. Prošao sam ciklus od osam kemoterapija, a na zadnjoj kontroli onkologinja mi je rekla da bih se još dvije godine trebao paziti kako se bolest ne bi ponovila - ističe Hrupek.

U svemu ne bi uspio, kako naglašava, da nije imao potporu i pomoć obitelji, prijatelja i susjeda. Ipak, ogorčen je jer ga nisu posjetili kolege s posla kada mu je dijagnosticirana maligna bolest. Usto, kada mu je dijagnosticirana maligna bolest, više mu nije isplaćivana puna plaća s obrazloženjem da je takav naputak HZZO-a. No, pravo na invalidsku mirovinu nikako da mu se prizna.

- Mjesečno imam niz troškova, kako za kuću i režije, tako i za zdravu prehranu i lijekove. Ne mogu stalno od obitelji i prijatelja tražiti pomoć, a ne priznaje mi se pravo na invalidsku mirovinu, iako od Centra za socijalnu skrb imam rješenje da se kod mene radi o trećem stupnju invalidnosti, a trajni invaliditet priznat mi je i neovisnim vještačenjem pri Merkur osiguranju. Međutim, prilikom svakog vještačenja na Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom sam odbijen, a odbijene su i moje žalbe - ističe Hrupek.

PTSP, bolovi... ali sposoban za rad!?

Pita se kako da se u svom stanju vrati na posao.

- Javile su mi se noćne more, dijagnosticiran mi je PTSP, shizofrenija, a tu su i neprestani bolovi. Kako ću raditi s bojama i otpalima dok i sada, kada su promjene vremena, moram nositi maskicu? Znam da se mora uvesti reda u zdravstvo, no ja ne glumim. Da mogu raditi, radio bih i zarađivao - poručuje Hrupek dodajući da sada vidi kako je pogriješio jer je posao uvijek stavljao ispred sebe i obitelji.

"On prekinuo komunikaciju"

Iz MIV-a su, uz izraze žaljenja zbog teške bolesti i situacije u kojoj se nalazi Hrupek, poručili da je protiv tvrtke pokrenuo parnični postupak za naknadu štete zbog povrede na radu koji je još u tijeku.

- Unatoč činjenici da smo bili vrlo angažirani u početnim fazama njegovog liječenja i pružili mu svu podršku, Hrupek je svojim postupcima svojevoljno prekinuo svu komunikaciju s tvrtkom - kratko su poručili iz MIV-a.

Uskoro novo vještačenje?

Vladimir Lacković, v.d. predstojnika HZMO-ove Područne službe Varaždin, s našim nas je upitom o slučaju Hrupeka uputio na varaždinski Zavod za vještačenje.

- HZMO u postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja obavlja samo administrativne poslove poput zaprimanja zahtjeva i donošenja rješenja nakon vještačenja. Dakle, nismo kompetentni niti nadležni tumačiti razloge zbog kojih spomenuti osiguranik nije ostvario traženo pravo - rekao nam je Lacković, dok iz Zavoda nismo dobili odgovor na naš upit.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci