Bakić: Proglašenja 'kvarta Varteks' 'strateškim projektom' nije nikakav dar Vlade ili novac koji dolazi

vv / fb | 24.7.2021. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno
Zahvaljujem predsjedniku Milanoviću za ovaj posjet i poruku, napisao je na svom FB profilu Nenad Bakić, većinski dioničar Varteksa, varaždinske modne i tekstilne  industrije, koji je početkom tjedna obišao predsjednik RH u pratnji s dužnosnicima Grada Varaždina te poručio da je dobro što je Vlada uvrstila Varteks u prioritete.
Tim povodom Bakić je napisao širi osvrt, koji donosimo u nastavku.
- Ovo je druga tema da se Vlada i PRH slažu (osim pristupu epidemiji po principima Pandemijskog realizma) i uvjerljivo demantira ona podmetanja da ja (ili kompanija) dobijamo nešto, a pogotovo ono da 'dobijam 1,2 milijardi kuna jer sam radio PR Vladi', budite sigurni da PRH ne bi dao ovakvu izjavu da je tako.
Nije tajna, pogledajte financijska izvješća, da Varteks prolazi kroz vrlo teško razdoblje, a to je ne zbog situacije u Hrvatskoj - gdje smo dignuli brand na jako visoku razinu i u zadnje vrijeme su prihodi od vlastite mode na razina predpandemijskog razdoblja(!), nego otkazu narudžbi iz inozemstva od najvećih klijenata kao što je BOSS - cijela modna industrija je u velikoj krizi.
Varteks je osim modne i tekstilna industrija, sa 700 radnika(ca) u pogonu i 1000 ukupno, i kao što ste mogli velike tekstilne tvrtke u Hrvatskoj se gase ili idu u stečaj (Orljava, Kotka, a čini se još neke). te gospođe neće tek tako naći nova radna mjesta, a mi tijekom krize nismo otpuštali.

Proglašenja 'kvarta Varteks' 'strateškim projektom' nije nikakav dar Vlade ili novac koji dolazi Varteksu, naprosto smo još prije 18 mjeseci išli ispravljati grešku prethodnih uprava da nije napravljen UPU (vjerujem, upravo iz nekretninsko-špekulativnih razloga), a bez toga se kopmanija ne može riješiti tog ogromnog balasta - pa i dug Gradu Varažidnu je nastao zbog plaćanja komunalne naknade za te ruševine (greška ili 'greška') zbog kojeg je duga kompaniju Grad Varaždin pod prethodnim vodstvom čak i ovršio i skoro uzrokovao stečaj kompanije. Vjerujem da svatko može lako vidjeti i iznos naslijeđenih dugova i lako može zaključiti koliko banke stežu omču oko vrata kompaniji, te naravno da ne daju nikakva obrtna sredstva.
Osobno sam posudio kompaniji jako velika sredstva kako bi se imalo za plaće i proizvodnju općenito, a ne vjerujem da je i jedan dioničar javne kompanije (izlistane, ona koja nije u nečijem privatnom vlasništuv, ovdje sam samo najveći dioničar) to napravio.  Tako sam i ovaj mjesec posudio kompaniji novce da se mogu platiti porezi(!). Naravno da ne mogu i ne želim i nitko razuman ne očekuje od mene da to i dalje radim. Prodaja ovih problematičnih ruševina je ključna za rješenje problema, a napominjem da su to samo praktički oglodane kosti od onoga što je Varteks imao i rasprčkao, što možete vidjeti u prvom komentaru - zastrašujuće. I onda je pitanje zašto Španjolci imaju Inditex (Zaru itd.) ili zašto je najbogatiji Europljanin u modi. Varteks je moja najveća greška, da se nisam upetljao u to, mogli smo još intenzivnije donirati djeci i razvijati program Croatian Makers koji je najveći ne-državni obrazovni program u EU.
Jako mi je žao što su te radnice za čija se radna mjesta borimo postale 'kusur' u obračunima koronaša-oštromjeraša protiv Gordana Lauca i mene (naše analize i razmišljanja su potpuno izdominirale oštromjeraše, počevši od 26 Apelista), pa tako razni ljudi pokušavaju napraviti maksimalnu štetu kompaniji neutemeljenim i krajnje odvratnim podmetanjima, ukazuje Bakić, dodajući da je Varteksova " kolekcija  zaista sjajna, moda je odlična a kvaliteta materijala i izade spada u klasu onih brandova čije su cijene i 10 puta veće pa svratite u dućane"
IMG_3668.2.jpg