NIJE FER Zašto su pomorci oslobođeni poreza na inodohodak, a naši gastarbajteri ne?

| 12.9.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno
- Kako to da se ta odredba odnosi na sve pomorce, bez obzira plove li u europskim ili međunarodnim vodama? - pitaju se radnici migranti koji smatraju da se po Ustavu RH ista prava moraju zajamčiti svima. Tražit će da se o tom pitanju očituje Vlada RH, Europska komisija za ljudska prava i Ustavni sud RH.

Pomorci koji izbivaju više od 183 dana izvan Hrvatske ne plaćaju porez na inozemni dohodak i to se može smatrati državnom potporom jer se na razini EU na taj način promiče pomorski promet. To je ukratko objašnjenje koje smo dobili iz Porezne uprave na naš upit zašto se propis o izbivanju više od 183 dana odnosi na pomorce, ali ne i na radnike migrante iz drugih dijelova Hrvatske. U svom je nedavnom priopćenju Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) prozvao Poreznu upravu zbog dvostrukih mjerila pitajući se zašto su pomorci u boljem položaju po pitanju oporezivanja primitaka iz inozemstva od gastarbajtera za sjevera Hrvatske.

U HSRM-u se pitaju kako to da se onda ta odredba odnosi na sve pomorce, bez obzira plove li u europskim ili međunarodnim vodama.

- Kako stoji u objašnjenju da pomorci imaju državnu potporu u skladu s EU smjernicama, ako smo dobro shvatili, to se odnosi samo na pomorce koji plove u “Europskom sektoru pomorskog prometa”. Koliko smo upoznati, svi su hrvatski pomorci oslobođeni tog poreza bez obzira plove li u europskim ili međunarodnim vodama tj. na brodovima stranih međunarodnih kompanija. I HSRM zahtijeva istu potporu za sve naše radnike “migrante” jer se po Ustavu RH moraju zajamčiti jednaka prava svim građanima - komentiraju u Sindikatu uz najavu da će svoj zahtjev da se očituju po tom pitanju uputiti Vladi RH, Europskoj komisiji za ljudska prava i europske potpore te Ustavnom sudu RH...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...