Nezavisna platforma Sjever uputila inicijativu za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica Foto: platformasjever.hr

Nezavisna platforma Sjever uputila inicijativu za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

platformasjever.hr/vv | 21.9.2023. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna, u dvorani Zrinski Scheierove zgrade upriličeno predstavljanje Nezavisne platforme Sjever.

Ujedno je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda RH traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

>> Bolnice postaju državne; Stričak: "Zgrade, oprema i zaposlenici ostaju ovdje"

Skrenuti pažnju centralne vlasti na Sjever

Predsjednik NPS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je ideja osnivanja Nezavisne platforme Sjever "snažna promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje".

- Ekonomske aktivnosti Hrvatskog sjevera su u usporedbi s drugim dijelovima zemlje, posebice proizvodni dio, značajno dinamičnije. Pogledamo li nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjera uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti ili razine zaposlenosti, u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, a koje se redistribuira političkom voljom centralne vlasti.

Nezavisna-platforma-Sjever-12-1.jpg

Svi naši dosadašnji rezultati, od gospodarskih, obnove škola, turističkih nagrada do prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – istaknuo je Posavec i dodao kako svaki rezultat u životu i u politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška, jedno je veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Pozicionirati se kao regija uspjeha, znanja, ali i prkosa

- Brojne izazove i prepreke smo u Međimurju uspješno savladali. No vrijeme pred nama pruža nam brojne prilike koje namjeravamo iskoristiti. Stoga je i naša politička platforma, pokret razvoja, pokret visoke ljudske osjetljivosti prema  sugrađanima, pokret koji će s osobitim poštovanjem promovirati vrijednosti Sjevera. Ljudi koji su otpočetka okupljeni u platformu su neposredno izabrani uspješni načelnici, gradonačelnici, članovi predstavničkih tijela koji imaju rezultate, znaju kojim smjerom treba ići i koji su dokazano poštovani u svojim sredinama. Želimo snažno Međimurje, Zagorje, Podravinu, varaždinski kraj, želimo utjecajni Hrvatski sjever, želim da i dalje rastemo, razvijamo se, promoviramo naše vrijednosti i potencijale i pozicioniramo se kao regija uspjeha, znanja, ponosa, a katkada i prkosa, i da budemo nezaobilazan faktor koji će se pitati u svakoj sastavnici nacionalne izvršne i predstavničke vlasti - dodao je Posavec.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme Sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Nezavisna-platforma-Sjever-1-1.jpg

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko - zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome. Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

"Prijenosom osnivačkih prava neće se riješiti problemi"

- Od prvog dana smatram da su najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova – ističe, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake regije.

- Status naše najveće i jedine sekundarne zdravstvene ustanove u Međimurju ne otvara samo pitanje ulaganja, investicija, nabavke opreme, broj izvršenih usluga iznad hrvatskog prosjeka, već je ovdje riječ i o povijesnoj pravdi za ljude našega kraja kojima je bolnica više od ustanove. Naši djedovi, majke i očevi samodoprinosom su podigli novu bolničku zgradu sedamdesetih godina prošloga stoljeća, i ta je povijesna činjenica je ljudima našega kraja važna. Naš zdravstveni bolnički sustav godišnje hospitalizira oko 14 000 pacijenata, obavi preko 6 000 operativnih zahvata, i više od 9 000 malih ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata, te pruži preko 1,3 milijuna liječničkih usluga.

Zato vas pozivam da braneći naš zdravstveni sustav, branimo našu strategiju, viziju i smjer razvoja, branimo naše vrijednosti, naš identitet i naše ljude. To je jedino ispravno i to je najveća svrha političkog djelovanja. Drago mi je na kraju reći da upravo to činimo kroz Nezavisnu platformu sjever zaključuje Baksa.

Nezavisna-platforma-Sjever-15-2.jpg

Nezavisna-platforma-Sjever-33.jpg

Nezavisna-platforma-Sjever-2-2.jpg

Nezavisna-platforma-Sjever-5-1024x683.jpg

Nezavisna-platforma-Sjever-2-2.jpg