NEZAVISNA LISTA IVANA ČEHOKA Proračun se donosi na nezakonit način!

Varaždinske vijesti | 5.5.2023. u 10:35h | Objavljeno u Aktualno

Priopćenjem za javnost, a povom današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj se očekuje izglasavanje proračuna za ovug godinu, oglasila se Nezavisna lista Ivana Čehoka. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Premda su gradonačelnik i zamjenik imali pet mjeseci vremena pripremiti proračun Grada Varaždina i predložiti ga na vrijeme gradskim vijećnicima, jučer popodne točke 1.1.

- Prijedlog proračuna, nije bilo u materijalima za Gradsko vijeće, što se jasno vidi iz priložene snimke službene stranice grada. Tek oko 17:50, na intervenciju Nezavisne liste Ivana Čehoka, Odjel za financije ponovno je vratio dokument na službenu stranicu pod materijale za vijećnike. Isto tako, kao što je vidljivo s iste stranice, izvješće sa savjetovanja o proračunu - najbitnijega komunikacijskoga kanala kojim građani mogu izložiti svoje prijedloge i primjedbe, stavljeno je tek poslije pola noći u materijale.

Smisao savjetovanja i jest u tome da se građani mogu izjasniti o prijedlogu proračuna i da tek nakon usvajanja ili odbijanja primjedbi, gotov prijedlog proračuna stigne pred vijećnike. To sasvim sigurno ne može nitko učiniti na propisani način u tjedan dana.

Ovakvom praksom i dalje se omalovažava ne samo vijećnike koji su materijale primili nepunih 24 sata prije sjednice, nego i građane, njihove prijedloge i to u proračunu koji predviđa enormno, suludo i najveće zaduženje u povijesti grada.

Treba naglasiti da je ovakav način provođenja savjetovanja od tjedan dana u suprotnosti sa zakonom. Naravno, gradska vlast to ignorira, kao što je ignorirala i naša upozorenja da je protuzakonita odluka o ukidanju statusa javnog dobra, ismijavala mišljenje Ministarstva da bi sada, na kraju, ipak na sjednicu Vijeća stavila odluku kojom ispravlja nezakonitu odluku iz srpnja prošle godine, dakle priznaje da je Ministarstvo bilo u pravu.

Klub vijećnika Nezavisne liste neće sudjelovati u nezakonitom načinu donošenja akata, pogotovo stoga što je gradonačelnik imao pet mjeseci vremena pripremiti prijedlog proračuna.