Nezadovoljstvo u bolnicama: Prosvjed sljedeći tjedan i u OB Varaždin i SB Varaždinske Toplice Foto: VV arhiva / ilustracija

Nezadovoljstvo u bolnicama: Prosvjed sljedeći tjedan i u OB Varaždin i SB Varaždinske Toplice

| 28.4.2023. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno

Nezadovoljni zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, medicinske sestre i tehničari te ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici u bolnicama diljem Hrvatske sljedeći tjedan organizirat će mirne, kratke prosvjede.

Prosvjed su najavili i u Općoj bolnici Varaždin te Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

U Općoj bolnici Varaždin prosvjed će se održati u četvrtak 4. svibnja u 11 sati. Organizira ga Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

- Bit će to tihi prosvjed, za sada. Mi iz sindikata nezdravstvenih djelatnika nezadovoljni smo malim plaćama i koeficijentima - rekla nam je predstavnica sindikata Ružica Kućar.

- Mi radnice imamo najniže plaće, rangirane smo u IV. vrstu i imamo najniži koeficijent i plaću, nemamo ni zajamčeni minimalac od 4.220 kuna, nego nam se radi korekcija za svaku plaću tako da dobijemo minimalnu neto plaću. Sve je to zbog koeficijenta koji je toliko mali da ne možemo dosegnuti nijedno povećanje jer ga taj mali koeficijent "pojede". Nama radnicama, ali i medicinskim sestrama ova povećanja o kojima pričaju ništa ne znače, samo doktorima, sve zbog niskih koeficijenata. Nas su rangirali u IV. vrstu, rangirali su nas, oprostite na izrazu, kao stoku. Prema Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, spremačice su svrstane u radna mjesta IV. vrste, ali nije isto čistiti bolnicu ili banku ili neku drugu zgradu. Radimo s puno više kemikalija nego u banci, uvjeti rada su drugačiji - pojasnila je.

- Imam 36 godina staža, a nemam ni minimalac. Žalosno, ali tako je - rekla nam je Ružica Kućar.

U bolnici u Varaždinskim Toplicama prosvjed će se održati u petak, 5. svibnja, također u 11 sati.

- Naši zahtjevi su da se poveća plaća svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima 10 posto u koeficijentu, dakle ono što su dali liječnicima, to tražimo i mi ostali, kojih nas je u sustavu 80 posto. To su medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, laboranti, rendgen tehničari, kuhari, spremačice, tehnička služba... dakle zdravstveno i nezdravstveno osoblje. Kažu da su nam dali povećanje - da, dali su, ali 3 do 5,04 posto. Mi s tim nismo zadovoljni i tražimo 10 posto kao i ostali - rekao nam je Draženko Vuk, predstavnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice.

Najavljene prosvjedne aktivnosti podržala je i Hrvatska komora medicinskih sestara.

- Podržavamo zahtjeve sindikata za povećanjem koeficijenata i povećanjem plaća za medicinske sestre i medicinske tehničare za minimalno 10 posto. Medicinske sestre i tehničari, koji su najbrojnija profesija u zdravstvenom sustavu, već odavno zaslužuju veće plaće i bolje uvjete rada. Komora im stoga stoji na raspolaganju za pomoć i suradnju - rekao je predsjednik HKMS-a, Mario Gazić, mag.med.techn. te dodao kako se nagomilani problemi u sestrinstvu presporo riješavaju.

Podsjetimo, u zdravstvenom sustavu već sada nedostaje oko 4.000 medicinskih sestara, a sve više i više sestara odlazi na rad u inozemstvo.