Neven Bosilj o potpisivanju nagodbe: Neki bi si najradije rezali žile što smo ovo uspjeli riješiti Foto: Krešimir Đurić

Neven Bosilj o potpisivanju nagodbe: Neki bi si najradije rezali žile što smo ovo uspjeli riješiti

| 16.5.2022. u 12:17h | Objavljeno u Aktualno

Nagodba radi mirnog rješavanja gotovo svih sudskih sporova između Grada Varaždina i njegovih tvrtki te, s druge strane, uglavnom tvrtki u vlasništvu obitelji Patafta, je realizirana te sada još trebaju uslijediti samo isplate. U Javnobilježničkom uredu Stjepana Trstenjaka ovog je ponedjeljka potpisan Ugovor o nagodbi između Grada Varaždina i tvrtki T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove “GRADSKI STANOVI”, koju je prošli mjesec prihvatilo varaždinsko Gradsko vijeće, a u međuvremenu su to učinila i tijela spomenutih poduzeća.

Nakon potpisivanja Ugovora o nagodbi - kojim Grad Varaždin plaća 16,8 mil. kuna za zemljišta koja dobiva, a Varkom dobiva povrat avansa, dok JUGS zemljišta iza Kućanske rampe - predstavnici Grada i gradskih tvrtki dali su izjave.

- Potpisali smo raskid osam ugovora, podugovora i aneksa, koje je prije više od deset godina potpisao bivši gradonačelnik i zbog kojih se protiv njega još vode sudski sporovi. Danas smo ujedno prekinuli osam sporova, koji se vode na Trgovačkom sudu, a za koje su odvjetnički troškovi iznosili više od 12 milijuna kuna zbog toga što se prošle četiri godine nije ništa činilo, a pokušavala se sklopiti ova nagodba. No, to je samo bila predizborna floskula da nitko nije želio potpisati. Mi smo u manje od godinu danas uspjeli sve ispregovarati i sve su tvrtke sad potpisale, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, napominjući da Grad nije kupio zemljišta koja je trebao kupiti jer su bila beskorisna, a uzeo je smo samo kvalitetna zeljišta na kojima će moći dalje nastaviti stanogradnju.

Neven_Bosilj.jpg

Neven Bosilj

Ovom nagodbom, kako je naglasio, skinut je Gradu Varaždinu “mač od 140 milijuna kuna koji je visio iznad glava i sad se može gledati u budućnost”.

- U protekle četiri godine ni jedna bala, niti jedan spor nisu bili riješeni, osim što je namjerno izgubljen spor s Ekos holdingom, tako da je ova nagodba nemjerljiv korak naprijed, da prodišemo punim plućima i riješimo se okova prošlosti. Neki bi si najradije rezali žile što smo ovo uspjeli riješiti i očekujem hrpu opstrukcija oko bala, ali dobili smo građevinsku dozvolu za sanaciju Brezja, što prethodna ekipa nije uspjela u četiri godine - rekao je Bosilj dodajući da, zahvaljujući nagodbi, sad se može u Jalkovcu graditi i spojnica na obilaznicu.

Bruno Ister, direktor Varkoma, kaže da je nagodbom uspješno okončana prva runda u zbrinjavanju bala i olakšano daljnje poslovanje Varkoma.

- To je i velika stvar za Varkom koji je bio transfer sredstava u ovoj nagodbi. Ovim povratom sredstava Varkom se riješava tereta računovodstvenog karaktera kojeg ranije nismo mogli riješiti. Također se Varkom više neće percipirati i vezati uz bale jer se mi time ne smijemo baviti po novom Zakonu o vodnim uslugama - rekao je Ister.

Bruno_Ister.jpg

Bruno Ister

Dodao je da će posjednik bala biti ili Grad ili neka tvrtka u vlasništvu Grada, a što se tiče zbrinjavanja bala još se razmatraju dva modela.

- Jedan je kupovina MBO-a, a kao glavni put je propisani hodogram, prema kojem je Grad ishodovao građevinsku dozvolu, a Fond će sufinancirati svoj postotak. Bale se ne smiju zakopati bez obrade, a MBO je tu jedan od ponuditelja. Objavit će se javna nabava, to se priprema i vjerujem da će biti široki krug ponuđača - rekao je Ister.

Roman Veršić, ravnatelj Javne ustanove “Gradski stanovi Varaždin” istaknuo je da ih nagodba neće ništa koštati i da smatra da su u njoj dobro prošli.

- Praktički smo zamijenili zemlju na Banfici, na kojoj se ne može graditi, za puno kvalitetnije zemljište u Ulici Vilka Novaka, gdje će se moći nastaviti POS stanogradnja. Planovi se rade, kao i nova POS lista, prijavilo se stotinjak ljudi i interes je velik, a ovime smo dobili zemljište - rekao je Veršić.

Roman_Versic.jpg

Roman Veršić

Potpisivanje_nagodbe_1.jpg

Potpisivanje_nagodbe_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci