Neven Bosilj o potpisivanju nagodbe: Neki bi si najradije rezali žile što smo ovo uspjeli riješiti Foto: Krešimir Đurić

Neven Bosilj o potpisivanju nagodbe: Neki bi si najradije rezali žile što smo ovo uspjeli riješiti

| 16.5.2022. u 12:17h | Objavljeno u Aktualno

Nagodba radi mirnog rješavanja gotovo svih sudskih sporova između Grada Varaždina i njegovih tvrtki te, s druge strane, uglavnom tvrtki u vlasništvu obitelji Patafta, je realizirana te sada još trebaju uslijediti samo isplate. U Javnobilježničkom uredu Stjepana Trstenjaka ovog je ponedjeljka potpisan Ugovor o nagodbi između Grada Varaždina i tvrtki T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove “GRADSKI STANOVI”, koju je prošli mjesec prihvatilo varaždinsko Gradsko vijeće, a u međuvremenu su to učinila i tijela spomenutih poduzeća.

Nakon potpisivanja Ugovora o nagodbi - kojim Grad Varaždin plaća 16,8 mil. kuna za zemljišta koja dobiva, a Varkom dobiva povrat avansa, dok JUGS zemljišta iza Kućanske rampe - predstavnici Grada i gradskih tvrtki dali su izjave.

- Potpisali smo raskid osam ugovora, podugovora i aneksa, koje je prije više od deset godina potpisao bivši gradonačelnik i zbog kojih se protiv njega još vode sudski sporovi. Danas smo ujedno prekinuli osam sporova, koji se vode na Trgovačkom sudu, a za koje su odvjetnički troškovi iznosili više od 12 milijuna kuna zbog toga što se prošle četiri godine nije ništa činilo, a pokušavala se sklopiti ova nagodba. No, to je samo bila predizborna floskula da nitko nije želio potpisati. Mi smo u manje od godinu danas uspjeli sve ispregovarati i sve su tvrtke sad potpisale, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, napominjući da Grad nije kupio zemljišta koja je trebao kupiti jer su bila beskorisna, a uzeo je smo samo kvalitetna zeljišta na kojima će moći dalje nastaviti stanogradnju.

Neven_Bosilj.jpg

Neven Bosilj

Ovom nagodbom, kako je naglasio, skinut je Gradu Varaždinu “mač od 140 milijuna kuna koji je visio iznad glava i sad se može gledati u budućnost”.

- U protekle četiri godine ni jedna bala, niti jedan spor nisu bili riješeni, osim što je namjerno izgubljen spor s Ekos holdingom, tako da je ova nagodba nemjerljiv korak naprijed, da prodišemo punim plućima i riješimo se okova prošlosti. Neki bi si najradije rezali žile što smo ovo uspjeli riješiti i očekujem hrpu opstrukcija oko bala, ali dobili smo građevinsku dozvolu za sanaciju Brezja, što prethodna ekipa nije uspjela u četiri godine - rekao je Bosilj dodajući da, zahvaljujući nagodbi, sad se može u Jalkovcu graditi i spojnica na obilaznicu.

Bruno Ister, direktor Varkoma, kaže da je nagodbom uspješno okončana prva runda u zbrinjavanju bala i olakšano daljnje poslovanje Varkoma.

- To je i velika stvar za Varkom koji je bio transfer sredstava u ovoj nagodbi. Ovim povratom sredstava Varkom se riješava tereta računovodstvenog karaktera kojeg ranije nismo mogli riješiti. Također se Varkom više neće percipirati i vezati uz bale jer se mi time ne smijemo baviti po novom Zakonu o vodnim uslugama - rekao je Ister.

Bruno_Ister.jpg

Bruno Ister

Dodao je da će posjednik bala biti ili Grad ili neka tvrtka u vlasništvu Grada, a što se tiče zbrinjavanja bala još se razmatraju dva modela.

- Jedan je kupovina MBO-a, a kao glavni put je propisani hodogram, prema kojem je Grad ishodovao građevinsku dozvolu, a Fond će sufinancirati svoj postotak. Bale se ne smiju zakopati bez obrade, a MBO je tu jedan od ponuditelja. Objavit će se javna nabava, to se priprema i vjerujem da će biti široki krug ponuđača - rekao je Ister.

Roman Veršić, ravnatelj Javne ustanove “Gradski stanovi Varaždin” istaknuo je da ih nagodba neće ništa koštati i da smatra da su u njoj dobro prošli.

- Praktički smo zamijenili zemlju na Banfici, na kojoj se ne može graditi, za puno kvalitetnije zemljište u Ulici Vilka Novaka, gdje će se moći nastaviti POS stanogradnja. Planovi se rade, kao i nova POS lista, prijavilo se stotinjak ljudi i interes je velik, a ovime smo dobili zemljište - rekao je Veršić.

Roman_Versic.jpg

Roman Veršić

Potpisivanje_nagodbe_1.jpg

Potpisivanje_nagodbe_2.jpg