Neven Bosilj: Morat ćemo dizati kaznene prijave protiv Čehoka i Avara oko zamjene zemljišta

| 31.1.2022. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

- Grad Varaždin sudjeluje u tri sudska procesa koje ima s vijećnikom Ivanom Čehokom. Očekujete li da će Grad uspjeti naplatiti određena potraživanja u ta tri sudska procesa - pitao se Lovro Lukavečki, vijećnik SDP-a na današnjem aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća.

- Za predmet u Koprivnici vezan uz zamjenu zemljišta s Parkovima došli smo do situacije da ćemo morati podignuti kaznenu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka i zamjenika Zlatana Avara jer su bez suglasnosti Gradskog vijeća povukli imovinsko-pravni zahtjev Grada u iznosu većem od 6 milijuna kuna. Mi smo dali zahtjev da se to ponovno obnovi, ali po zakonu se jednom povučeni imovinsko-pravni zahtjev ne može obnoviti i ako dođe presuda da je bila nelegalna zamjena zemljišta to će završiti u državnom proračunu, a Parkovi bi određeni iznos trebali uplatiti u proračun Grada. Imat ćemo problem. Grad može subvencijom vratiti Parkovima ili kapitalnom donacijom i opet smo na istome, a Grad je potencijalno oštećen za 6 milijuna kuna zbog toga jer je zamjenik gradonačelnika bez suglasnosti vijeća tadašnjem odvjetniku dao nalog da se povuče imovinsko-pravni zahtjev i tako oštećeni ne bi ništa trebali plaćati - objasnio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina u slučaju ako dođe do osuđujuće presude u ovom slučaju.

Gradonačelnika Ivana Čehoka i Miljenka Ptičeka bivšeg direktora Parkova koprivnički je Općinski sud u travnju 2019. oslobodio optužbe da su 2006. godine sklopili štetan ugovor o zamjeni zemljišta. Riječ  je o ugovoru o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova, kojim je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je kasnije izgrađen Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka u kojoj je potom dijelom izgrađena Arena.

Županijski sud u Osijeku, usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su Ivan Čehok i Miljenko Ptiček oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i poticanja na počinjenje tog kaznenog djela.

Optužnicom se Čehoka tereti da je u ožujku 2006. godine na inicijativu Ptičeka sklopio u ime Grada Varaždina ugovor o zamjeni nekretnina, koji je bio štetan za Grad i kojim je nastala šteta veća od 6.000.000 kuna. Županijski sud u Osijeku, kako se dodaje, ukinuo je oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu jer je taj sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, odnosno nije temeljito razmotrio provedene dokaze i stoga donio neosnovanu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe.

Općinski sud u Koprivnici u ovom trenutku ponovno provodi glavnu raspravu pred drugim sucem tijekom koje će ponoviti ranije izvedene dokaze, otkloniti utvrđene nedostatke i pravilno ocijeniti dokumentaciju te donijeti novu presudu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci