Neven Bosilj: Investitor iz Švicarske ne želi graditi u Brezju dok ne počnemo micati bale

VV | 28.6.2023. u 16:06h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjem aktualnom satu 3. sjednice Gradskog vijeća, prvo pitanje bilo je rezervirano za predsjednika vijeća Lovra Lukavečkog koji je postavio upit o konačnom rješavanju tj. odvoza baliranog otpada iz gospodarske zone Brezja, a za što je na javnoj nabavi odlučeno da će odraditi tvrtka CE-ZA-R d.o.o. dok je na prethodnoj sjednici donijeta odluka o usvajanju prijedloga zaduženja za sanaciju odlagališta otpada.

- Ja bale smatram rješenim. Ostalo je da se donesu tehničke odluke. Mi smo nakon odluke o odabiru izvođača radova i odluke o zaduženje poslali zahtjev prema Ministarstvu financija za odobrenje kredita. Svaka Jedinica lokalne samouprave mora proći isti postupak kod Ministarstva financija da se potvrdi da nismo zaduženi više od 20 posto izvornog proračuna, mi smo daleko ispod pet posto. Koliko čujem od Ministarstva financija, zahtjev je u obradi. Budući da neki više ne mogu raditi velike opstrukcije u vijeću, pokušavaju koristiti veze u Zagrebu da bi usporili proces. Vrlo vjerojatno ćemo uskoro dobiti dozvolu od Vlade RH za zaduženje - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj te je naglasio da se čeka suglasnost Fonda za zaštitu okoliša iako prema svemu sudeći i dalje postoji neka vrsta opstrukcije.

- Mi smo predali sve papire Fondu, ali očito se radi ovdje o nekoj vrsti političke odluke pa smo još 6. lipnja dobili zahtjev Fonda za dopunu koju nikada od nikoga nisu tražili. Sve smo pripremili i ovih dana ćemo poslati dopunu. Ovo nema nikakve veze s provedbom ove odluke, a odnosi se samo na kupnju vremena. Netko na vrhu države mora reći da smo sve odradili, što je jasno vidljivo i potpisati tu odluku. Očito se čeka određeni politički mig. Ja sam siguran da nijedna jedinica lokalne samouprave ne može biti taoc nečijih politika pa tako ni Grad Varaždin te ćemo u skorije vrijeme dobiti tu odluku, a u kolovozu bi trebali potpisati ugovor s izvođačem radova jednom kada dobijemo te dvije odluke i vrlo brzo nakon bi se trebalo krenuti u rješavanje bala - istaknuo je Bosilj i naglasio da ova situacija oko bala koči nove investicije u gospodarskoj zoni.

- Jedan veliki investitior iz Švicarske koji je dobio građevinsku dozvolu, ali ne želi početi graditi dok mi ne počnemo micati bale. Radi se o preko 100 novih radnih mjesta i ogromnom komunalnom doprinosu. Napravili smo sve što su tražili od nas, a sada se traži dlaka u jajetu. Nemojte nas doslovce opstruirati, pomozite nam, imamo sve uvjete, sve smo napravili, idemo maknuti bale i staviti gospodarsku zonu u funkciju - zaključio je Bosilj.