Neslužbeno: Preko 90 posto članova sindikata glasalo NE ponudi Vlade RH Foto: Vlada RH

Neslužbeno: Preko 90 posto članova sindikata glasalo NE ponudi Vlade RH

Varaždinske vijesti | 28.11.2019. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Prema prvim neslužbenim rezultatima koji su objavljeni na web stranici Nastavnici.org trenutno preko 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade RH o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima.

Vlada je na svojoj Facebook stranici objavila ponudu obrazovnim sindikatima u štrajku kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto, a sindikalno članstvo odlučivalo je s unutarnjim referendumom već jučer, a i odlučivat će još danas prihvaća li tu ponudu do koje se došlo nakon sastanka Vlade RH i sindikata.

Sastavni dio ponude Vlade RH je promjena postojeće Uredbe o složenosti poslova te cjelovita izmjena koeficijenata kako bi se ispravile nepravde i nelogičnosti koje sada postoje.

Sindikatima se nudi rast plaća u obrazovanju za 10,4% koji će se provesti u četiri faze:

+3% za prosinac 2019. posebnim dodatkom
+2% za siječanj 2020. povećanjem osnovice
+3% za lipanj 2020. (2% povećanjem osnovice te 1% posebnim dodatkom)
+2% za listopad 2020. povećanjem osnovice

Na Facebook stranici Vlade RH tako tvrde da će se s ovom ponudom plaće učiteljima i profesorima između 2017. i 2020. porasti plaće sveukupno za 23,1%. Osim toga dogovoreno je da će, ne bude li do 31. prosinca 2020. izmijenjena Uredba o koeficijentima složenosti poslova, zaposleni u sustavu obrazovanja dobiti dodatnih 1% dodatka na plaću.

- Ovom cjelovitom ponudom idemo u rješavanje srži problema, dakle koeficijenata, a istovremeno dižemo plaće zaposlenima u obrazovanju i prije samih izmjena - stoji u priopćenju na Facebook objavi.

Službeni rezultati odluke sindikata putem refernduma članova objavit će se u petak na konferenciji za novinare u 11 sati.