Nesebični i plemeniti: Varaždinska županija u vrhu po broju dobrovoljnih darivatelja krvi Foto: Krešimir Đurić

Nesebični i plemeniti: Varaždinska županija u vrhu po broju dobrovoljnih darivatelja krvi

| 24.10.2016. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen je danas prijemom u Županijskoj palači, gdje je župan Predrag Štromar uručio zahvalnice višestrukim dobrovoljnim darivateljima s područja Varaždinske županije.

Zahvalnice su tako primili dobrovoljni darivatelji s područja Gradskog društva Crvenog križa Varaždin: Jasminko Mirović (52 davanja), Marina Kolarić (22), Spomenka Cesar (35), Siniša Vuk (40), Marija Vitez (55) i Marija Krobot (75), s područja GDCK Ivanec: Franci Pintarić (125 davanja), Stjepan Petak (76) i Marija Težak (55), GDCK Ludbreg: Stanka Vidović (55), Zdravko Gložinić (103) i Karla Krešulj (za prvo dobrovoljno darivanje krvi), te s područja GDCK Novi Marof Darinka Geci (55) i Dario Graš (75 davanja).

Inače, u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna na području Varaždinske županije prikupljeno je ukupno 8.804 doza krvi, od čega na području GDCK-a Varaždin 4.681 doza, Ivanec 2.008, Ludbreg 1.200 te Novi Marof 915 doza krvi.

Nada Liber, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, istaknula je da je Varaždinska županija već duže vrijeme jedna od najboljih po broju darivatelja krvi.

- Na trećem smo mjestu u Hrvatskoj već dugi niz godina. Naši se građani vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, što znači da su osviješteni. Bez obzira radi li se o redovitim, planiranim akcijama ili izvanrednim situacijama, nikad nismo imali problema s nedostatkom doza krvi - naglasila je Liber. Čestitala je i zahvalila svim dobrovoljnim darivateljima krvi te im poželjela zdravlja i sreće, kao i da ostanu na putu humanosti, dobrote i ljubavi prema bližnjemu.

Napomenula je da se svatko tko želi darivati krv, može direktno obratiti gradskim društvima Crvenog križa koja imaju godišnje planove akcija dobrovoljnog darivanja krvi, ili nazvati Odjel tranfuzije Opće bolnice Varaždin.

Dr. Gordana Jaklin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, kazala je da varaždinska bolnica za svoje potrebe ima dovoljno darivatelja krvi.

- Bolnica nam je dobro opskrbljena tijekom cijele godine. Naravno da uvijek apeliramo da se uključi što više darivatelja krvi, posebno mladih, odnosno svi oni koji potencijalno mogu darivati krv, a to su sve osobe od 18 do 65 godina starosti, pod pretpostavkom da su potpuno zdravi. Što je više darivatelja, imat ćemo veću sigurnost da imamo dovoljne zalihe krvi i da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Na sreću, kod nas se to izuzetno rijetko događa, uglavnom je riječ o rjeđim krvnim grupama, naročito negativnim krvnim grupama pa u slučaju da nam nedostaje određena grupa, pozivamo darivatelje s odgovarajućom krvnom grupom - pojasnila je dr. Jaklin.

Dodala je da društva Crvenog križa organiziraju akcije izvan bolnice, a svatko tko želi darivati krv može se javiti i na Odjel za transfuziju svakim radnim danom od 8.30 do 13 sati, osim petkom prije blagdana kada to vrijedi od 8.30 do 11 sati.

61-godišnji Franci Pintarić zahvalnicu je primio za 125 davanja krvi.

- Krv dajem kako bih pomogao drugima, ali i ja se dobro osjećam kad darujem krv. Počeo sam kad sam imao 15 godina, prijatelji su mi predložili da idem s njima, iako sam se bojao ići kod doktora kad sam bio jako mali. Iako se trudim krv dati četiri puta godišnje, ponekad radi drugih obaveza ne stignem pa to učinim dva puta godišnje, no nastojat ću da to ipak bude četiri puta. Ukoliko će me zdravlje služiti, nastojat ću krv davati što duže - rekao je Franci Pintarić.

Zahvalnicu je primila i 65-godišnja Marija Krobot iz Svibovca Podravskog.

- Krv darujem od svoje 17. godine. Osjećam se dobro kad darujem krv i idem svaka četiri mjeseca. Dosad sam krv darivala 76 puta. Rodila sam četiri puta i tada nisam mogla darivati krv, inače bih već imala i sto davanja - rekla je M. Krobot.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, čestitao je i župan Štromar, zahvalivši svima koji se odlučuju na ovaj plemenit i human čin.

- Ovo je jedan od načina na koji želimo osvjestiti ljude o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi, jer vidimo koliko se u posljednje vrijeme događa automobilskih i raznih drugih nesreća i kolika je potreba za krvlju ne samo u našoj županiji, već prema potrebi i u drugim bolnicama. Izuzetno mi je drago da su naši ljudi svjesni toga da je dobro dati krv jer time mogu nekome spasiti život - naglasio je Štromar.