Neophodan aparat u zbrinjavanju prijevremeno rođene djece poklonjen ginekologiji OB Varaždin

| 5.7.2017. u 15:36h | Objavljeno u Aktualno

Takozvani „High flow“ aparat, odnosno aparat koji služi kao potpora disanju djeci koje imaju poteškoća članovi Rotary cluba 1181 donirali su danas Službi za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

Naime, „High flow“ aparat neophodan je u zbrinjavanju prijevremeno rođenje djece, odnosno kako kaže pročelnica odjela za ginekologiju i opstetriciju varaždinske bolnice Ivana Risek, to su djeca koja su rođena prije 37 tjedna života i čija je, nažalost, prva životna bitka - ona najteža, a to je borba za vlastiti život.

-U našem se rodilištu godišnje porađa od 1500 do 1600 djece, a od toga njih sedam do devet posto je prijevremeno rođeno, što je oko 120 djece godišnje - objasnila je pročelnica Risek, dodavši da su ta djeca izrazito osjetljiva.

Prema njezinim riječima u tim prvim danima života visoka je stopa smrtnosti kao i neurorazvojnih poremećaja. Stoga je jasno da trebaju posebnu medicinsku skrb i intenzivno liječenje koje je naravno nemoguće bez adekvatne medicinske opreme.

-Ovima aparatom toj djeci dajemo priliku za najbolji mogući start u život - napomenula je Risek, dodavši da se zahvaljuje donatorima na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji u ime svih djelatnika Službe za ginekologiju i opstetriciju te njihovih sadašnjih i budućih pacijenata.

Ravnatelj OB Varaždin, Nenad Kudelić, također se zahvalio donatorima i rekao da mu je drago što su donatori prepoznali varaždinsku bolnicu i odjel ginekologije kao jedan važan segment društva kojem treba pomoći.

-Svaka donacija je hvalevrijedna pogotovo ova koja će služiti, prvenstveno, našim malim pacijentima - rekao je Kudelić dok je Dragutin Hainš, predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181, rekao da za njih uopće nije bilo dvojbe hoće li ili ne pomoći. Klub je odmah prihvatio molbu te su u roku dva tjedna realizirali donaciju.

-Odjel za ginekologiju nam se obratio za pomoć, a s obzirom da im je taj aparat prijeko potreban nismo dvoumili - rekao je Hainš, dodavši da je vrijednost aparata oko 20 tisuća kuna, a novac je prikupljen bez organiziranja neke akcije već iz pričuvnih sredstava kluba i direktnim sredstvima članova Rotary kluba.