Umjesto masovnog, cijepljenja kod "primaraca": jedan odbio cijepiti jer mu to nije plaćeno?! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Umjesto masovnog, cijepljenja kod "primaraca": jedan odbio cijepiti jer mu to nije plaćeno?!

IHR/Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno

- U Međimurju i u Zagrebu krenulo se s masovnim cijepljenjem. U kojoj je fazi procjepljivanje u našoj županiji i hoće li biti masovnih cijepljenja? - zanimalo je vijećnika Zlatka Koračevića iz redova Reformista na današnjem aktualnom satu sjednice Županijske skupštine.

Župan Radimir Čačić rekao je kako su građani strahovito zabrinuti, barem oni odgovorni, koji s nestrpljenjem čekaju cijepljenje i svoj red.

- Mi cjepiva dobivamo na kapaljku, prošli tjedan smo dobili cjepiva, a tri tjedna prije toga ništa. Sada svi govore "Hajdemo cijepiti po arenama, stadionima"... To su sve gluposti. Zašto? Jer nemamo cjepiva! Zar da zovemo 100.000 ljudi da dođu na cijepljenje, a imamo 2.000 doza? - pitao se Čačić nezadovoljan što svi pitaju zašto Međimurci i Podravci imaju masovna cijepljenja, a Varaždinska županija ne.

- Naši susjedi su to riješili masovnim cijepljenjem, što nije glupo, ali nije dovoljno dobro po našem mišljenju, ali je jako dobro marketinški. U prošlom tjednu smo procijepili 1650 osoba, što je 50 posto više nego je procijepilo Međimurje, samo ih nismo procijepili u subotu u komadu u jednom danu, nego smo ih procijepili u ordinacijama opće medicine – rekao je varaždinski župan i dodao kako su u Varaždinskoj županiji, umjesto masovnih cijepljenja, cjepiva distribuirali obiteljskim liječnicima, kojih je ukupno 85, jer smatraju da oni najbolje poznaju naše pacijente.

- Mislite da su zbog toga naši primarci sretni? Nisu. Mi čak imamo liječnika koji je odbio cijepiti svoje pacijente jer joj to nije plaćeno. Nevjerojatno! - rekao je varaždinski župan i dodao kako će javno objaviti njegovo ime i prezime ako ne počne s cijepljenjem, a njegove pacijente za cijepljenje preuzet će drugi liječnici.

- Sada je počelo stizati cjepivo na razini od 3500 doza tjedno. U trenutku kada nam se dogodi da imamo 50 cijepljenja u tjednu, što je otprilike pet sati rada, tog trenutka ćemo, daj Bože, aktivirati svoje već pripremljene centre u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu. Sad nemamo što masovnije cijepiti i naši primarci to odrađuju bez problema - rekao je Čačić.

Već jučer, 23. veljače, liječnici obiteljske medicine zaprimili su 1.300 novih doza cjepiva, a tijekom tjedna se očekuje još najmanje 500 doza, kojima će se moći nastaviti cijepljenje najugroženijih, priopćili su iz Varaždinske županije.

- Treba napomenuti da nijedna županija, bez obzira na organizaciju, neće moći prije drugih procijepiti svoje stanovništvo s obzirom da se svakoj županiji dodjeljuje količina cjepiva prema broju stanovnika - istaknuli su.