Tvrtka Metal Product 80 posto svoje proizvodnje izvozi, dok s preostalih 20 posto pokriva domaće tržište Foto: Krešimir Đurić

NEMA RADNIKA U Brezničkom Humu rade i - Ukrajinci

| 10.12.2018. u 14:17h | Objavljeno u Aktualno

Da je prije svega nekoliko godina netko rekao da će u Varaždinskoj, ali i još nekim županijama, poduzeća biti primorana zapošljavati strance, zasigurno bi ga čudno gledali. Međutim, uslijed iseljavanja radne snage koja odlazi na zapad zbog bolje plaćenih poslova i drugih razloga, sve više je naših poduzeća primorano na uvoz radne snage, i to ne samo iz zemalja šire regije, kao što su BiH i Srbija, nego i izvan nje.

Tako su nedostatak radne snage i ugovoreni rokovi, koje je trebalo ispoštovati, najveću tvrtku u općini Breznički Hum, Metal Product, primorali da zaposli strance, među kojima su i – Ukrajinci.

- Proizvođačka smo tvrtka s oko 250 zaposlenih i do prije dvije godine bez problema smo mogli pronaći ljude, koje smo zaposlili i educirali, ukoliko je bilo potrebno. No, danas nema više ni onih koji hoće raditi, dok su oni ambiciozniji otišli u inozemstvo. Stoga smo lani počeli tražiti strane radnike jer smo imali nekoliko projekata s ugovorenim rokovima pa su nam hitno trebali - kaže nam Stjepan Šafran, osnivač i predsjednik uprave tvrtke Metal Product, koja je lani obilježila 50 godina postojanja.

Najjednostavnije im je bilo, kako objašnjava, radnike pronaći preko agencije, koja je organizirala njihov dolazak. Ugovore su najprije sklopili s njih 18, dok ih je trenutno desetak, koji trebaju završiti dogovorene poslove. Tako u ovoj tvrtci, koja se bavi proizvodnjom elektro opreme, danas rade radnici iz BiH, ali i Ukrajine.

- Vrlo su marljivi i vrijedni. Rade na bravariji, ima varioca, a osiguran im je boravak u mom objektu ili pak putuju iz Zagreba - objašnjava Šafran.

No, bez obzira na uvoz radnika, odlazak stručne radne snage ipak se i dalje osjeća. Iako se trude, novi radnici, ponajviše naši, imaju (pre)malo ili gotovo nikakvo stručno znanje. Razloga za to je više, od neodgovarajućeg obrazovanja, do zaziranja od strukovnih zanimanja.

Što o svemu kažu u Županijskoj komori Varaždin, ali i koliko je zahtjeva za izdavanje radnih dozvola stranih državljana zaprimljeno u varaždinskoj policiji, te koje tvrtke tek razmišljaju o zapošljavanju stranih radnika, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti