Odaziv na štrajk sve veći, štrajk podržavaju i djelatnici Srednje škole Maruševec Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Odaziv na štrajk sve veći, štrajk podržavaju i djelatnici Srednje škole Maruševec

IHR/Varaždinske vijesti | 23.10.2019. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

Pritisak sindikata iz sustava obrazovanja ne prestaje. Prema podacima koje su iznijeli sindikati iz sustava obrazovanja, svakim danom štrajk sve više jača i u njemu sudjeluje sve više djelatnika iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije..

- Postotak ljudi koji sudjeluju u štrajku jasna je poruka Vladi RH. Zaposlenici u sustavu obrazovanja nikada nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi - izjavio je jučer čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Potvrdio je to i županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Zvonimir Lončar.

- Mogu samo reći da su i danas djelatnici iz svih srednjih škola s područja Varaždinske županije u štrajku i odaziv je praktički 100 postotan. Mi smo i dalje potpuno istog stava i vjerujemo u ispravnost svojih postupaka - poručio je Lončar.

Što se tiče privatnih srednjih škola na području Varaždinske županije i jesu li i njihovi djelatnici u štrajku, Lončar kako one nisu u istom rangu kao i srednje škole u kojima se plaće djelatnika financiraju iz državnog proračuna.  Ipak, kaže kako ih djelatnici Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu podržavaju od prvog dana te su im se obratili. 

- Upravo će danas, na njihovu inicijativu, u toj srednjoj školi biti osnovana podružnica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama - najavio je. 

Županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja navodi kako nema posustajanja u zahtjevima ni među članstvom Sindikata hrvatskih učitelja u Varaždinskoj županiji, koji djeluje u 40 osnovnih škola. 

- Još prikupljam podatke s terena, ali koliko mogu vidjeti danas je odaziv još veći nego u ponedjeljak, kada je u štrajku sudjelovalo 90,35 posto našeg članstva. Štoviše, pridružuju nam se sve više djelatnika koji dosad nisu sudjelovali u štrajku - rekla je Petrina.

Od prvog dana u štrajku sudjeluju i članovi Sindikata Preporod, koji djeluje u IV., i V. osnovnoj školi Varaždin, OŠ Vinica i OŠ Petrijanec.

- Mogu reći da je broj djelatnika koji sudjeluju u štrajku sve veći. Kad govorim o IV. OŠ Varaždin, štrajku se u početku odazavalo 75 % naših članova, a sada je ta brojka 95 %. Moram reći da nikad nismo imali takvu podršku kao u ovom štrajku, a i svi mi, bez obzira u kojem obrazovnom sindikatu bili, jedinstveni smo u našem cilju, a to je povećanje koeficijenata u sustavu obrazovanja - rekao je Nevesin Vusić, povjerenik Sindikata Preporod u IV. OŠ Varaždin.

Danas će se na Trgu svetog Marka  u Zagrebu u 11 sati održati sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program, u kojem će, kako doznajemo, sudjelovati djelatnici OŠ Kneginec Gornji.