Sugovornik Damir Jagić kojemu, uz suprugu, na farmi svinja u Svetom Đurđu, pomažu sin,kćer i nećak

Nema optimizma u svinjogojstvu; otkupna cijena ispod praga rentabilnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.1.2021. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno

Općenito, prosinac i blagdansko vrijeme značilo je povećanu potražnju za svinjama i svinjskim mesom, ali ove godine situacija je drugačija. Ti dani nisu previše dali optimizma našim proizvođačima svinja ni nade da bi situacija u svinjogojstvu krenula nabolje.

Stanje nije zadovoljavajuće, a tu je još i koronakriza ističe Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije i sam proizvođač 60 krmača na OPG-u u općini Sveti Đurđ, koji posluje već 20 godina.

- Razdoblje uništavanja svinjogojstva iz godine u godinu sve je veće. Platežna moć naših stanovnika pada, a tu je i koronakriza koja sada produbljuje neizvjesnost te su upitna brojna radna mjesta. Zbog takve situacije mnogi su prisiljeni kupovati svinjsko meso u trgovačkim lancima koje je većinom uvozno i upitne kvalitete dok domaći proizvođači svinja svoje tovljenike i odojke nemaju kome prodati pa moraju prodavati po cijeni koja je sramotna – kaže Jagić.

Cijena odojaka u Hrvatskoj kreće se od 12 do 15 kuna, a odojci iz Njemačke dolaze po 10 kuna. Otkupna cijena tovljenika koja je nekada iznosila i do 15 kuna po kilogramu žive vage ove zime je 10 kuna po kilogramu žive vage.

- To je cijena koja je ispod praga rentabilnosti. Stoga, da bi uzgajivač svinja vratio ulaganje i da bi opstali uzgajivači svinja, prihvatljiva bi nam cijena bila 12 kuna po kilogramu žive vage - kaže Jagić, dodajući da situacija danas, dok se sve skupa zbroji i oduzme, pokazuje jedino minus na računu. Dodaje da bolja situacija nije ni u drugim poljoprivrednim granama kao što je govedarstvo ili pak ratarstvo.

- Žalosno je da domaće kvalitetne žitarice izvozimo, a gotovu talijansku ili mađarsku tjesteninu i strani smrznuti kruh uvozimo. S druge strane, turizam nam je strateška grana, a mi ne trošimo ni 10 posto svih domaćih proizvoda u turizmu. Zar od ostalih proizvodnih grana Hrvatska nema nikakve koristi? Pomagalo se spasiti turističku sezonu, a zašto onda turizam nije povukao ostale proizvodne grane koje su potrebne da bi jedna država normalno funkcionirala i prehranjivala svoj narod? - pita se sugovornik, naglašavajući da bi Hrvatska bila gladna u roku dva mjeseca da se zatvore granice i onemogući uvoz.

Ukazuje da je potrebno riješiti pitanje tržišta i zabraniti velikim trgovačkim lancima nekontrolirani uvoz koji ruši cijenu domaćih proizvoda.

Zašto uzgajivači svinja nisu zadovoljni i kako se situacija s koronakrizom odrazila na njihovo poslovanje čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...