NEKRETNINSKA KRIZA ”Više se ni ne pita za cijenu nego ima li se što za iznajmiti ili kupiti” Foto: unsplash/ilustracija

NEKRETNINSKA KRIZA ”Više se ni ne pita za cijenu nego ima li se što za iznajmiti ili kupiti”

| 3.10.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Rekordna inflacija, niska kamata, manjak novogradnje, APN-ovi krediti – sve su to razlozi zbog kojih “divljaju” cijene na nekretninskom tržištu.

Podaci Burze nekretnina govore da je uprosječeni godišnji rast cijena 12,4 posto. No, tržište je polarizirano i najaktivnije u priobalnim županijama, dok je dinamika sporija na sjeveru zemlje, osim kada je riječ o gradskim sredinama.

Kad je u pitanju Varaždinska županija, prema podacima Porezne uprave prosječno se godišnje proda tristotinjak stanova na području cijele županije. Tako su 2021. prodana 304 stana, a godinu ranije njih 200. Prema posljednjoj analizi Njuškala cijene mjesečnog najma stana u Varaždinu skočile za 8,05 posto. O tome kakvo je konkretno stanju “na terenu” u županiji, razgovarali smo s licenciranim agentom Tomislavom Kokotecom, vlasnikom TIM nekretnina.

- Na tržištu trenutačno vlada nestašica, a potražnja stanova za najam i kupnju iznimno je velika. Najtraženiji su trosobni stanovi, od 55 do 70 kvadrata. Više se toliko ni ne pita za cijenu, pita se ima li nekretnine. Ljudi čekaju u redu za nove stanove. Primjerice, na Grabanicama i u centru grada novogradnja je unaprijed rasprodana. Cijene ovise o samoj nekretnini – lokaciji, kvaliteti gradnje, stanju nekretnine... Želite li, primjerice, stan u luksuznoj zgradi na Banfici, morat ćete izdvojiti 1200 eura mjesečno, dok se prošle godine tražilo između 800 do 900 eura – govori nam Kokotec.

Više o situaciji na tržištu nekretnina čitajte u novom broju Varaždinca...