Neka vrtne „patuljke“ s kapucama plati onaj tko ih je i naručio!

| 30.9.2021. u 07:03h | Objavljeno u Aktualno

Budimo do kraja iskreni što, nažalost, uvijek nismo (pa se kasnije pitamo kako i zašto to): kamene skulpture kod varaždinskog groblja izgledaju kao mistična verzija vrtnih patuljaka, iako su neki od njih podosta veći. Umjesto u parku Ivana Pavla II stoga bi se trebale, primjerice, naći u prodajnom prostoru vrtne galanterije ili u vrtnom dijelu kataloga nekog trgovačkog lanca.

Jer kakvu vrijednost ima, primjerice, kamena skulptura s prorezom za ubacivanje novca? Izuzev da uveseljava onoga kome sliči ne toliko danas, koliko u prvoj verziji, koja je na licu mjesta „dorađivana“?

Naime, autor skulptura  je najvišem redovniku naknadno stesao nos kako se ne bi bio isti kao od bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka!? Kojem i bez toga sliči. No, ni ta naknadna intervencija – bilo bi vrijedno čuti sa čime je bila potaknuta - nije mu pomogla jer je upravo Čehok prvi i višekratno javno ukazivao da je „ovjekovječen“, a onda je počeo pozivati druge što se bave time je li redovnik sličan njemu ili nije!?

A time se itekako treba baviti. Zašto? Iz više razloga, no najvažnije je zašto je uopće došla do realizacije ovako nakaradnog projekta javni novcem i na javnoj površini? Kako se on uopće mogao dogoditi u jednom gradu kulture, baroka i cvijeća?

Zbog oportunosti, koja nas je koštala previše na puno ozbiljnijim stvarima. Ne bi se štel mešati obilježje je koje nas košta i još će nas koštati. Ova, koja je razlog što postoje vrtni „patuljci s kapucama i najmanje, iako se govori da autor traži još 600 tisuća kuna, uz pola milijuna već plaćenih!

Gdje je primjerice, bila struka kada se naručivao ovaj smiješan rad? Vjerojatno se tek nešto reklo oko lokacije. A zašto nitko ni riječi nije rekao o samom radu?  

Zato jer očito u Varaždinu ne postoji stručna javnost, izuzev društva arhitekata i još ponekog. Svi su javno šutjeli, iako se već kod makete vidjelo o čemu se zapravo radi.

Istina, nisu ni mediji tome davali pozornost. Valjda su mislili je to sve šala, sve dok nije odluka došla na Gradsko vijeće, a onda je bilo kasno.

I što se sad može? Neka vrtne „patuljke“ s kapucama plati onaj tko ih je i naručio! I slobodno si ih uzme i postavi doma, u vrtu, ali ne nikako na javnoj površini jer im tu nije mjesto, imali oni kapuljače na glavi ili ne!