Neizvjesna sjednica varaždinskog vijeća: Ima li gradonačelnik većinu za rebalans? Foto: Krešo Đurić

Neizvjesna sjednica varaždinskog vijeća: Ima li gradonačelnik većinu za rebalans?

M.P./Varaždinske vijesti | 13.6.2016. u 07:12h | Objavljeno u Aktualno

Drugi pokušaj izglasavanja drugog ovogodišnjeg rebalansa proračuna Grada Varaždina bit će najzanimljiviji dio današnje sjednice Gradskog vijeća.

Osim rebalansa, o kojem će se ponovno odlučivati budući da prijedlog rebalansa prije dva tjedna nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika, na dnevnom će se redu naći i točke povezane s njime poput primjerice prijedloga odluke o dopuni odluke o komunalnoj naknadi, prijedlog odluke o poticanju gospodarskih investicija na području grada te prijedlog odluke o davanju koncesije za prijevoz putnika u javnom prometu na području grada Varaždina.

Upravo je potonja odluka, napomenuo je na prošlotjednoj sjednici gradonačelnik Goran Habuš, jedan od najvažnijih razloga zašto bi vijećnici trebali podržati rebalans proračuna. U njemu je, naime, osigurano 314.000 kuna subvencije za javni prijevoz, a ako vijećnici neće podržati proračun, mještani prigradskih naselja još će neko vrijeme morati pričekati na „buseke“.

- Pozivam vijećnike da se skoncentriraju i da izglasamo odluke bitne za građane. Pozivam ih da strančarenje i politikantstvo maknu sa strane i da prihvate rebalans proračuna. Rebalans je važno podržati jer je u njemu osigurano 314.000 kuna subvencije za koncesiju za javni prijevoz po cijeni karte od 2,99 kune, a tu su i sredstva za uređenje dječjeg odmarališta na Rabu, sredstva za trim stazu, grobnu kuću te povećanje sredstava za nabavu udžbenika i radnih bilježnica - poručio je vijećnicima Habuš s prošlotjedne sjednice vijeća.

No, sva ta objašnjenja nisu mu bila od pomoći. Hoće li rebalans danas proći ili ne bit će neizvjesno sve do samog glasovanja jer se osipala vladajuća većina nakon isključenja u varaždinskom SDP-u, a neki njezini vijećnici već prije su otkazali "poslušnost". Sve će oči tako biti uperene u Dražena Vinceka i Danijelu Benkus. Vincek je, podsjetimo, prije nekoliko dana izbačen iz SDP-a, dok je Benkus samo opomenuta. Iako su oboje najavili svoj dolazak na sjednicu, ostaje za vidjeti kako će glasovati.

Ohrabreni razvojem situacije, iz oporbe su protekli tjedan stizale čak i najave ne samo da će rebalans opet pasti, nego i da će na današnjoj sjednici zatražiti smjenu SDP-ovog predsjednika Gradskog vijeća pri čemu se kao njegov potencijalni nasljednik navodi nezavisni Zlatan Avar, ali i Natalija Martinčević, iako za to osnova nema.

Kako bilo, Avar i HSLS-ov Željko Bunić u petak su čak uputili i dva amandmana na rebalans proračuna. Predlažu da se izbaci 115,5 milijuna kuna teška stavka “sanacije odlagališta u Brezju” budući da je izvjesno da se to neće izvršiti ove godine, a predlažu i da se sredstva predviđena za otkup kioska preusmjere za uređenje rekreacijskog objekta-parka za osobe treće životne dobi na odvojku Ulice Ruđera Boškovića na Banfici (prijašnje atomsko sklonište).

Oko predviđenih 114.070 kuna za otkup kioska na raskrižju Merlićeve i Ulice kralja Petra Krešimira IV koplja su se lomila i prilikom rasprave o prijedlogu rebalansa proračuna na sjednici prije točno dva tjedna. Vijećnicima nikako nije bilo jasno zašto Grad ulaže toliki iznos za otkup trošnog objekta, no unatoč njihovim negodovanjima isti je iznos predviđen i u ovom prijedlogu rebalansa. Njime se inače predlaže smanjenje ukupnih prihoda i primitaka za 712.995 kuna, odnosno na 361,4 milijuna kuna te smanjenje ukupnih rashoda i izdataka za 712.995 kuna, odnosno na 363,1 milijuna kuna.

S obzirom na iznose za koje bi se planira "korigirati" proračun, radi se u biti o kozmetičkim promjenama. No, kao što smo već ukazali, upitna je i ta kozmetika. Za očekivati je da će rebalans proračun zasigurno podržati tek HNS-ovi Enriko Parlaj, Josip Dreven i Branko Godinić, SDP-ovi Josip Hehet i Ljubica Križan, HSU-ova Katica Darabuš, laburisti Božidar Kolarić i Jadranka Lukavečki, HSS-ov Mladen Hižak, nezavisni Zdravko Golub, ali i Natalija Martinčević (reformisti). Ona je na prošlotjednoj sjednici najavila da se rebalans podržati isključivo zbog javnog prijevoza. Dakle, zasad su sigurna 11 glasa vijećnika, no da rebalans prođe, potrebna je većina od 13 glasova od ukupno 25 vijećnika. Naravno, ako svi budu nazočni.

Sve u svemu, slijedi jedna neizvjesna sjednica varaždinskog Gradskog vijeća koja će jasno pokazati na koga gradonačelnik, usprkos svemu, može i dalje računati u godini pred lokalne izbore.