Negativni trendovi: "Danas se uzgojem svinja bave samo najžilaviji i najuporniji" Foto: Varaždinska županija

Negativni trendovi: "Danas se uzgojem svinja bave samo najžilaviji i najuporniji"

Varaždinske vijesti | 25.1.2023. u 19:37h | Objavljeno u Aktualno

U prisustvu 80-ak članova udruge i ostalih uzvanika, u Malom Bukovcu održana je redovita godišnja skupština Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije, na kojoj je, između ostalih, prisustvovao i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Osim redovne godišnje skupštine, Udruga je ujedno proslavila i 20. godišnjicu djelovanja. Tom prigodom predsjednik Udruge Damir Jagić je istaknuo već dobro poznatu činjenicu - uzgajivači svinja rade u sve težem okruženju i danas se uzgojem svinja bave samo najžilaviji i najuporniji.

- Negativni trendovi su i dalje prisutni. Svinjogojska proizvodnja značajno se promijenila tijekom nekoliko posljednjih desetljeća, a u posljednje dvije-tri godine na našem područja tom proizvodnjom prestalo se baviti oko 25 posto proizvođača. Nastavljen je trend smanjenja ukupnog broja svinja, ujedno se suočavamo i s padom prodajnih cijena svinja i rastom cijena repromaterijala – rekao je Jagić.

Svojim dolaskom podršku uzgajivačima dao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek koji im je zahvalio što unatoč izazovnim vremenima još uvijek ustraju u svinjogojskoj proizvodnji.

- Svjedoci smo da je iz godinu u godinu sve teže održati svinjogojski uzgoj. Stoga vas pozivam da se javite na Javni poziv Varaždinske županije za bespovratne potpore u poljoprivredi, ali i da pratite natječaje resornog ministarstva kako bi mogli prije svega zadržati opseg proizvodnje a i isto tako unaprijediti svinjogojski uzgoj – napomenuo je Vincek.

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_2.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_1.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_3.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_4.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_5.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_6.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci