"Nedovoljan broj medicinskih sestara zbog odlazaka iz zemlje, ali i porodnih dopusta"

| 28.5.2017. u 08:31h | Objavljeno u Aktualno

Medicinskim sestrama je ponekad teško, ali uvijek uz sebe imaju sliku bolesnika kojima je puno teže, ukazala je pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn. na predavanjima o stresu u sklopu obilježavanja Dana Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara u hotelu Turist.

– Medicinske sestre požrtvovno obavljaju svoj posao, uz pacijenta su 24 sata, brinu za njega i u uvjetima kada je to vrlo teško. Podložne su stresu jer je posao vrlo zahtjevan, treba biti usredotočen i uvijek imati osmijeh na licu, dodala je.

Potrebna obnova kadra

Opća bolnica Varaždin sljedećeg je dana obilježila Međunarodni dan sestrinstva programom pod sloganom “Sestrinski glas za zdrav život”. U organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara mjerio se krvni tlak i šećer u Varaždinu i Novom Marofu, a na Sveučilištu Sjever predavanje o eksplantacijskom programu u OB Varaždin održala je Ksenija Kukec, dipl. med. tech. Središnja proslava bilo je otvaranje izložbe slika zaposlenika i umirovljenika OB Varaždin u predvorju Služ- be za interne bolesti. Pomoćnica ravnatelja Anica Sekovanić tom je prilikom naglasila da se medicinske sestre cijeli život educiraju.

– Imamo podršku bolnice i obavezno smo prisutni na svim događanjima vezanim uz našu struku, kao i na stručnim usavršavanjima. Medicinskih sestara i tehničara uvijek nedostaje. To je kadar koji je u obavljanju svojih poslova izložen prevelikom opterećenju te pri tome i imamo česta bolovanja. Iako utječe na organizaciju rada, u zadnje vrijeme imamo veseliji razlog za izostanak s posla – puno porodnih dopusta. To traži obnovu kadra koji nedostaje, kao i zbog odlazaka iz zemlje. Ali pacijenti ne osjećaju taj nedostatak. Sestre i tehničari se uvijek trude biti uz bolesnika i posvećuju se njegovim potrebama – kazala je Sekovanić.

U OB Varaždin rade 732 medicinske sestre. Od toga su 544 sestre sa srednjom stručnom spremom, 160 prvostupnice sestrinstva te 24 sa završenim diplomskim studijem sestrinstva, među njima i pet magistri sestrinstva. U Klenovniku je 89 medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom, 10 prvostupnica i tri diplomirane medicinske sestre, a u Novom Marofu 98 sa srednjom stručnom spremom, 24 prvostupnice, jedan magistar i jedna diplomirana medicinska sestra.

300.000 kuna za edukaciju

Ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić ukazao je da su medicinske sestre nezaobilazni dionici pružanja svakodnevne zdravstvene zaštite.

– Ako pogledate proces od trenutka kada pacijent dolazi u bolnicu pa do trenutka kada izlazi iz nje, on je u kontinuiranom kontaktu s medicinskim sestrama. One su jednakovrijedne svakom liječniku, svakom djelatniku u bolnici koji sudjeluje u procesu pružanja zdravstvene skrbi – rekao je ravnatelj.

Naglasio je da OB Varaždin stimulira edukaciju svih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, uključujući i medicinske sestre i medicinske tehničare.

– Napravili smo strategiju edukacije naših djelatnika i u nju ulažemo 300.000 kuna za edukaciju. Svjesni smo da to možda izgleda puno, ali za velik broj djelatnika u ovoj bolnici, više od 1.600, to je mala svota. No te novce koristimo ciljano za edukaciju u onim segmentima za koje mislimo da smo deficitarni ili da će doprinijeti razvoju struke u našoj bolnici. Da bismo imali dobar rezultat, kvalitetno obrađenog i u konačnici zadovoljnog pacijenta, moramo imati izuzetno dobar tim. Zahvalan sam svima koji rade u tom velikom timu, a sestre su njegov neizostavni dio – poručio je dr. Kudelić.

Prijenosno računalo za patronažne sestre

Medicinske sestre u ambulantama na području grada Lepoglave na Dan sestrinstva obišli su gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač. Uz čestitke i zahvalu što brinu o zdravlju građana, darovali su im bukete cvijeća, a posebnim su darom razveselili patronažne sestre uručivši im prijenosno računalo koji će im omogućiti da još kvalitetnije obavljaju svoji posao.

Viša medicinska sestra Bernarda Godinić zahvalila je gradskim čelnicima istaknuvši da im je prijenosno računalo neophodno za organizaciju zdravstvenih predavanja i radionica.

“To je izuzetno težak posao”

Medicinskim sestrama i tehničarima varaždinske bolnice njihov je dan čestitao i župan Predrag Štromar.

- To je izuzetno težak posao, posao koji je vezan uz ljude koji su bolesni, što ga čini dodatno težim. Zahvaljujem medicinskim sestrama i tehničarima što rade taj posao i što je većina pacijenata zadovoljna njegom i brigom u našoj bolnici – rekao je Štromar te čestitao i sestrama u ambulantama, kod privatnih koncesionara Doma zdravlja te u bolnici u Varaždinskim Toplicama

Označeno u