NEDOSTATAK LIJEČNIKA Hoće li nas u narednim godinama imati tko liječiti? Foto: Pexels / ilustracija

NEDOSTATAK LIJEČNIKA Hoće li nas u narednim godinama imati tko liječiti?

| 30.1.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Ni zapošljavanje umirovljenika ponekad ne uspijeva nadomjestiti nedostatak liječnika

Na nedostatak liječnika, osobito primarne zdravstvene zaštite, već se godinama upozorava, a u narednim godinama problem će pojačati i umirovljenje starijih liječnika.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, na razini Hrvatske prosječna dob svih liječnika je 45 godina, 15,5% liječnika je starije od 60 godina (u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 35%!), a 3,5% liječnika su umirovljenici koji rade na 4 sata.

Varaždinska županija pritom, uz Međimursku, prosječno ima najmlađe liječnike (43 godine). Od 533 liječnika, u županiji ih najviše radi u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite (346), dok ih je u primarnoj 130. Od ukupnog broja 12% je starije od 60 godina, a 4% liječnika su umirovljenici koji rade na 4 sata.

Što se tiče samo primarne zaštite, obiteljskih liječnika je 83, prosječna dob im je 51, a 26 ih je starije od 60. Od sedmero ginekologa, dvoje je starijih od 60, a prosječna dob je 56, dok je od osmero pedijatara četvero starije od 60, a prosječna dob je 56.

Kakva je situacija u ordinacijama Doma zdravlja Varaždinske županije, upitali smo ravnatelja Juricu Veroneka.

- Nedostatak zdravstvenih djelatnika na tržištu rada problem je s kojim se bore gotovo sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Županijski Dom zdravlja kontinuirano obnavlja natječaj za zapošljavanje doktora medicine na neodređeno vrijeme. Nažalost, problem nedostatka liječnika i medicinskih sestara nije samo u pojedinim općinama, već i u gradovima. Odlaskom mladih liječnika na pojedine specijalizacije ostaju upražnjena mjesta u ordinacijama. Zdravstvenu zaštitu u takvim ambulantama nastojimo pružiti putem zapošljavanja liječnika umirovljenika, no nažalost ni s njima ne uspijevamo u potpunosti nadomjestiti nedostatak liječnika – odgovorio nam je.

U Domu zdravlja radi ukupno osam liječnika umirovljenika - u ginekološkim ordinacijama dvoje liječnika specijalista, u pedijatrijskim ordinacijama dvije liječnice specijalistice, a u ordinacijama obiteljske medicine radi četiri liječnika umirovljenika.

- Budući da su u Domu zdravlja pretežito liječnici mlađe životne dobi, nitko od zaposlenih ne ispunjava uvjete za mirovinu - napomenuo je ravnatelj.

A koliko je liječnika Doma zdravlja na specijalizaciji te kakva je situacija u Općoj bolnici Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci