"Nedopustivo je da žena u invalidskim kolicima čeka 14 sati nalaze" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Nedopustivo je da žena u invalidskim kolicima čeka 14 sati nalaze"

VV | 12.7.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Upoznati smo s time da je u našoj bolnici profunkcionirao Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP), koji bitno mijenja način ulaska pacijenata u sam zdravstveni sustav. Vezano uz funkcioniranje OHBP-a to ima niz potpisanih i nepotpisanih prigovora, no mene zanima je li Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata dobilo bilo kakav pisani prigovor? Zanima me radi li se tu o organizacijskim problemima ili neinformiranosti pacijenata o načinu pristupa bolničkom sustavu? Mora li se kompletni bolnički sustav prilagoditi činjenici da je profunkcionirao OHBP? Da li smo dovoljno poradili na tome da i pacijente informiramo o tome? Nedozvoljeno je da žena u invalidskim kolicima po 13, 14 sati čeka svoje nalaze u OHBP-u - rekla je SDP-ova vijećnica Ruža Jelovec na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine.

Ustvrdila je da trebamo proaktivno djelovati i takve slučajeve u budućnosti rješavati.

- Naravno, jedan dio proizlazi iz činjenice da se cijeli bolnički sustav mora reorganizirati, te se pacijenti trebaju prilagoditi. Kako ne bi kvalitetna rasprava s prošle sjednice završilo kao prihvaćanje informacije, objedinite sve rasprave, donesite zaključke i smjernice djelovanja jer 90 posto problema našeg zdravstvenog sustava dolazi s državne razine. MI kao osnivači imamo mali utjecaj, imamo na organizaciju rada. Ne možemo očekivati od župana i ravnatelja Bolnice da sve riješi čarobnim štapićem - ustvrdila je, a isto je zatražio i SDP-ov vijećnik Nino Ivanuša.

Župan Anđelko Stričak zamolio je pacijente za strpljenje.

- Donedavno smo imali gradilište OHBP-a, a sada otvaramo novo gradilište, a potom, krajem godine ili početkom sljedeće, ponovno novo, zgradom za Zavod za javno zdravstvo, tako da ćemo u bolnici imati još dvije, tri godine gradilišta. Da će u tim uvjetima biti teško organizirati cijeli taj sustav, bit će. Da će biti teško pacijentima, bit će. Da je sada tamo 500 automobila, da su parkirani ispod svakog grma, jesu, jedino što još nikome nije uspjelo da se parkira na drvo. Toga smo svjesni, ali nema druge, dok ne završimo sve te investicije Vjerujem da ravnatelj OB Varaždin i uprava bolnice poduzimaju sve da se svi dobro i komotno osjećaju, ali u ovim uvjetima je teško očekivati da to bude baš tako - rekao je Stričak.