Nebojša Buđanovac o tragediji u Nedeljancu: To je izraz poremećene ličnosti s psihopatskim crtama

D.P/Varaždinske vijesti | 19.11.2016. u 13:39h | Objavljeno u Aktualno

Jutros u Nedeljancu dogodila se strašna tragedija. Događaj kakvog Nedeljanec ne pamti. Po svemu sudeći 41-godišnji S.M. upucao je svoju 23-godišnju partnericu pa sebe na parkiralištu kod Kitroa... 

Što je dovelo do toga pokazat će istraga, ali svoje mišljenje o tome za Varaždinske vijesti dao je Nebojša Buđanovac, socijalni radnik i psihoterapeut Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

"Tragedija se mogla izbjeći"

- Ima u zadnje vrijeme više takvih slučajeva, a najčešći uzrok su poremećeni partnerski odnosi i ljubomora. Naravno ne možemo tvrditi da je to i ovdje slučaj, ali u prijašnjim slučajevima je upravo ljubomora muškarca i impulzivna odluka odvela u smrt i jednog i drugog partnera - kazao je Buđanovac koji tvrdi da se takve tragedije mogu izbjeći.

- U takvim slučajevima najčešće postoje pokazatelji da bi moglo doći do tragedije i najčešće se radi o višegodišnjim narušenim odnosima, zlostavljanju, kako verbalnom i fizičkom. U jako velikom postotku takvih slučajeva se to može pretpostaviti i spriječiti. U malom postotku dođe do nagle eksplozije koja nije bila predvidljiva, međutim u velikoj većini slučajeva se radi o već evidentiranim nasilnicima koji su već i kažnjavani ili barem okolina zna da se radi o nasilju koje eskalira na ovakav način - smatra Buđanovac i ponavlja kako je takve slučajeve moguće spriječiti.

"To je ličnost koja često ima psihopatske crte"

Ističe kako su uglavnom muškarci ti koji zbog narušenih odnosa u vezi počine ubojsto i samoubojstvo.

- Mislim da slučajeva gdje žena to napravi kod nas i nema, barem posljednjih nekoliko godina. U svakom slučaju tu se radi o impulzivnoj ličnosti koja često može imati psihopatske crte i zapravo je taj čin krajni izraz bijesa, osvete i gnjeva. Najčešće se to događa zbog patološke ljubomore, a patološka ljubomora je oblik psihičkog poremećaja koji može imati različite oblike čak do te mjere da osoba ima halucinacije - kaže Buđanovac.

Pojašnjava i kako muškarci najčešće imaju lakši pristup vatrenom oružju, ali i kako žene rjeđe rješavaju stvari silom ili krvoprolićem.

- Tu se radi o muškarcima koji su tijekom života pokazivali znakove nasilnosti i zlostavljačke osobnosti i da se s njima radilo na vrijeme i da ih se na vrijeme spriječilo ili zatvorilo tako nešto se ne bi moralo dogoditi - zaključuje.