Ne žele more, ni luksuzne hotele: tko sve uživa u odmoru na zagorskim bregima? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ne žele more, ni luksuzne hotele: tko sve uživa u odmoru na zagorskim bregima?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.7.2019. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Iako nema mora, Varaždinska županija ima mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja za ponuditi turistima, a među njima sve značajnije mjesto zauzimaju “Kuće za odmor s pričom”. Riječ je o jednom od najvažnijih projekata u turizmu Varaždinske županije kojem je cilj razvoj turističke ponude na ruralnom području s povećanjem broja smještajnih objekata.
Zahvaljujući “Kućama za odmor s pričom” već sada je povećan broj kreveta i noćenja u Varaždinskoj županiji. Prema podacima eVisitora za srpanj ove godine, u 2017. godini bilo je 80 kreveta i ostvareno 3128 noćenja, dok se u 2018. godini ta brojka gotovo dvostruko povećala: broj kreveta koji se nude kroz kuće za odmor s pričom popeo se na 80, a ostvareno je 5411 noćenja. Ove godine Turistička zajednica Varaždinske županije je prvi put dodjeljivala bespovratne potpore privatnim iznajmljivačima u iznosu od milijun kuna. Potpore je dobilo ukupno 58 privatnih iznajmljivača koji su novce iskoristili kako bi unaprijedili svoju ponudu što bi trebalo dovesti do još većeg povećanja smještajnih kapaciteata kojih Varaždinskoj županiji trenutno nedostaje.

Svi bi iznajmljivali vikendice i od toga živjeli

Među onima koji su dobili potpore je i Grebengradska medna hiža u Novom Marofu. Vlasnik ove, među turistima vrlo popularne kuće za odmor Damjan Meštrić još je prije deset godina kupio staro, zapušteno imanje s vikendicom koju je uredio u stilu zagorske hiže. U međuvremenu su na imanju niknule još dvije kuće, a u planu je i izgradnja četvrte jer ideja je vlasnika stvoriti autentično zagorsko staro selo.
- To je ono što privlači turiste. Danas bi mnogi svoje vikendice iznajmljivali turistima i zarađivali, no nije to lako ni jednostavno. Iza ovoga što mi nudimo je puno godina truda i ulaganja, a supruga i ja smo opterećeni kreditima. Javljamo se na potpore koje dodjeljuje Ministarstvo turizma, a ove godine dobili smo i potpore od Varaždinske županije, odnosno Turističke zajednice koje smo iskoristili kako bi izgradili bazen. Sve to nam jako puno znači jer smo u tome sto posto 24 sata dnevno – ističe Meštrić, vlasnik jedne od ukupno 13 kuća za odmor s pričom na području Varaždinske županije koja ima oznaku kvalitete i znak “Kuća za odmor s pričom”.
Od nekoliko noćenja vikendima u pet godina došli su do toga da su danas prebukirani.
- Do 15. rujna mi smo skroz popunjeni gostima iz inozemstva, a riječ je isključivo o sedmodnevnim aranžmanima. U proljeće, ujesen i zimi moguće je u našim zagorskim hižama odmarati se nekoliko dana, no tijekom ljetne sezone imamo isključivo sedmodnevne aranžmane koje uglavnom iznajmljuju stranci – otkrio je Meštrić.

Česi, Poljaci, Nijemci, Amerikanci, Kinezi, pa čak i gosti iz Saudijske Arabije dosad su uživali u kući za odmor “Milk and Honey” u Novom Marofu, a dosta je i domaćih turista.

Više o tome tko su gosti kuća za odmor otkrijte u novom broju Varaždinskih vijesti...