Natjecanje za dron entuzijaste, najbolje natjecatelje očekuju i vrijedne nagrade

VV | 28.3.2022. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina (FOI) u suradnji s Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Varaždinskom županijom organizira DPA MEDIA CHALLENGE – Drone Pilot Academy natjecanje namijenjeno svim dron entuzijastima koji posjeduju ili su u procesu dobivanja licence za upravljanje bespilotnim letjelicama. Natjecanje će se održati na području sjeverne Hrvatske, od 11. travnja do 21. svibnja ove godine. Iako su lokacije, zbog osiguravanja autentičnosti ovog natjecanja, zasada tajne, organizatori su na danas održanoj konferenciji za medije u Info Chill Zoni FOI-ja u Varaždinu istaknuli da je riječ o prirodnim i turističkim ljepotama, koje će sudionicima pružiti brojne mogućnosti za pokazivanje svog talenta. Natjecanje je namijenjeno i polaznicima prvog ciklusa edukacija DRONE PILOT ACADEMY održanog prošle godine, a novi ciklus starta također u travnju 2022.

foi_drone3.jpg

DPA MEDIA CHALLENGE - natjecanje

Natjecanje je namijenjeno svim entuzijastima i zaljubljenicima u nove snimateljske izazove i dobar multimedijski sadržaj, a jedini uvjet je da posjeduju ili će ishoditi prije predaje materijala dozvolu za upravljanje dronom, izdanu od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Cilj natjecanja je predstaviti atraktivnosti sjeverne Hrvatske i prirodne ljepote u obliku multimedijskog sadržaja (videa i fotografije), snimanog iz zraka, što će dati dodatnu vrijednost promociji sjeverozapadnog kraja Hrvatske u digitalnom okruženju.

- Pozivamo sve zainteresirane se prijave jer se radi o projektu šireg značaja za našu županiju - rekla je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i zahvalila svima koji su poduprli ovaj projekt na institucionalnoj razini.

Važno je istaknuti i podršku gospodarskog sektora, ponajviše startup-a Looma te tvrtke ORQA koja je osigurala vrijedne nagrade za sve sudionike (Free DLC u Orqa Simulatoru, Orqa Sticker pack i Lanyard pack). Za najbolje natjecatelje organizatori su osigurali i novčane nagrade: prvo mjesto nosi nagradu u iznosu 5000 kuna i Orqa FPV.Ctrl kontroler, drugo mjesto 3000 kuna i treće mjesto 1500 kuna.

foi_drone2.jpg

Pretprijave na natjecanje koje medijski podržava 24 sata počinju 4. travnja i traju do 8. travnja (do 12:00 sati), a otvorene su putem obrasca dostupnog na web stranici natjecanja.

Zadatak, upute za snimanje i predaju materijala svi prijavljeni sudionici dobit će nakon isteka roka predprijave, a samo snimanje lokaliteta planirano je u razdoblju od 11. travnja do 9. svibnja, jer do tada prijavljeni sudionici moraju najkasnije dostaviti svoj finalni multimedijski materijal - video u trajanju od maksimalno 30 sekundi i fotografiju.

Organizatori napominju kako će se 23. travnja održati i zajedničko druženje prijavljenih na jednoj od planiranih lokacija s ciljem dobivanja odgovora na sva potencijalna pitanja.

51966393573_0297099c28_k.jpg

- Važnu ulogu u natjecanju čini publika kojoj će biti omogućeno glasanje o predanim materijalima putem službene Facebook stranici DPA Challenge-a (FB: @dronepilotacademy.edu.eu) i to od 10. do 16. svibnja ove godine, a najbolje ocijenjene radove ocijenit će potom i stručni žiri natjecanja kojeg čine dekanica Nina Begičević Ređep, profesor Darije Petković, fotograf Domagoj Sever, tajnik HFS-a Hrvoje Selec te moja malenkost - najavio je Miran Bojanić Morandini, direktor TZ Varaždinske županije. Nagrade najboljima bit će uručene 21. svibnja na završnoj svečanosti u Varaždinu.

DRONE PILOT ACADEMY – edukacija

Inače, ovo natjecanje je namijenjeno i polaznicima prve i druge generacije DRONE PILOT AKADEMIJE (DPA) koju FOI provodi u suradnji s Europskim Talent Centrom Hrvatska – Centrima izvrsnosti Varaždinske županije te uz potporu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

- Prepoznajemo važnost cjeloživotnog obrazovanja na razini Županije, a pogotovo kada se radi o novim tehnologijama – naglasio je na današnjoj konferenciji pomoćnik pročelnika za razvojne programe u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Robert Kelemen.

51966331366_3a81f61e27_k.jpg

Edukacije su održane u jesen prošle godine i uspješno ih je završilo dvadesetak polaznika.

- Ove godine edukacija kreće u travnju – 2. i 3. travnja, a radionice smo podijelili u tri kategorije: za početnike, za umjetničke fotografe te za one koji će poželjeti izraditi vlastiti dron - tzv. drone makere - najavio je voditelj projekta DPA doc. dr. sc. Boris Tomaš (FOI) i dodao da na akademiju mogu svi stariji od 16 godina, dok gornje dobne granice nema pozvavši zainteresirane da se čim prije prijave jer je broj mjesta ograničen.

Ciklus edukacija je namijenjen svima koji su zainteresirani naučiti odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama, a upisi su u tijeku. Prva ovogodišnja edukacija započinje već 2. travnja, a sve informacije dostupne su na web stranici FOI-ja i internet stranici Drone pilot academy.