Nataša Dumbović iz varaždinskog Doma zdravlja: Treba nam više stručnjaka palijativne skrbi Foto: N. Dumbović / privatni album

Nataša Dumbović iz varaždinskog Doma zdravlja: Treba nam više stručnjaka palijativne skrbi

| 22.6.2019. u 12:37h | Objavljeno u Aktualno

Sudjelovanjem na 16. Svjetskom kongresu Europskog udruženja palijativne skrbi od 23. do 25. svibnja u Berlinu, koji je okupio oko tri tisuće profesionalaca iz cijeloga svijeta, priliku da razmijene iskustva i vide gdje se Hrvatska nalazi u usporedbi s drugim zemljama u razvoju palijativne skrbi imale su i Nataša Dumbović i Renata Bermanec, predstavnice Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi.

Nataša Dumbović koordinatorica je palijativne skrbi u Domu zdravlja Varaždinske županije, dok je Renata Bermanec koordinatorica sustava palijativne skrbi u Domu zdravlja Čakovec.

- Važno je istaknuti da Hrvatska ima veliku potporu u razvoju palijativne skrbi od zemalja koje su započele taj razvoj. Svojim trudom u razvoju palijativne skrbi olakšale su nama, jer su u razvoju sustava te u pružanju skrbi za bolesnike i obitelji razvijeni primjeri dobre prakse i brojne smjernice koje nam uvelike pomažu u radu. Uspoređujući se s drugim zemljama vidjeli smo da Hrvatska ima ostvarene brojne važne i pozitivne elemente razvoja palijativne skrbi - kazala je Nataša Dumbović, istaknuvši pritom Nacionalni program za razvoj palijativne skrbi 2017.-2020., koji omogućuje zajedničko i ujednačeno razvijanje palijativne skrb u svim županijima.

- Prema smjernicama Europskog udruženja za palijativnu skrb, razvili smo brojne službe specijalističke palijativne skrbi kao što su Centar za koordinaciju palijativne skrbi/koordinator za palijativnu skrb, mobilni palijativni tim, odjele palijative te volonterske udruge. Naglasak u razvoju stavljen je i na postojeće lokalne službe zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno liječnike opće obiteljske medicine, patronažne sestre i zdravstvene njege u kući, jer bi većina nas željela provesti život do kraja u svojem domu - napomenula je Dumbović.

Pozitivan pokazatelj je i razvoj brojnih udruga, odnosno uključivanje lokalne zajednice i lokalnih samouprava u razvoj palijativne skrbi.

- Na skupu smo potvrdili i usklađenost edukacija u palijativnoj skrb koja je pokrenuta, ali se još puno mora osnaživati i razvijati jer ne postoji velik broj stručnjaka palijativne skrbi u Hrvatskoj. Prepoznali smo i potrebu za ujednačavanjem smjernica i protokola u radu. Unatoč pozitivnom razvoju palijativne skrbi, ovaj kongres nam je pomogao da uvidimo i izazove te poteškoće koje Hrvatska ima u razvoju, a s kojima se susreću i druge zemlje. Prije svega treba naglasiti da takva kompleksna skrb za bolesnika i obitelj zahtijeva veliki broj profesionalaca iz različitih struka što Hrvatska još nije ostvarila. Tu do izražaja dolazi financijski aspekt i po njemu se vidi razlika u kvaliteti i obimu razvoja u pojedinim zemljama, ovisno o mogućnostima i resursima, ali i potrebama - istaknula je Dumbović.

Važna je i dobra suradnja profesionalaca i drugih razina skrbi, osobito kod prelaska bolesnika iz bolnice na kućnu skrb ili u dom za starije, te jednaka dostupnost palijativne skrb na cjelokupnom području Hrvatske, bez obzira na to živi li bolesnik u gradu ili u ruralnom dijelu. Kako je istaknula, komunikacija, suradnja i povezivanje službi prepoznaje se kao jedan od najvećih izazova u Hrvatskoj i potrebno ih je poboljšati kako bi se pridonijelo kontinuitetu skrbi za bolesnika i obitelj.

- Zemlje s razvijenom palijativnom skrbi naglašavaju ulogu obitelji u skrbi za svog bolesnog člana obitelji. Ulažu mnogo u jačanje uloge obitelji te pomoć i podršku obitelji koje su izgubile svojeg člana u procesu žalovanja - napomenula je.

Nataša Dumbović i Renata Bermanec aktivno su sudjelovale na kongresu te su predstavile ulogu informatičkih sustava u boljoj suradnji i povezivanju svih koji sudjeluju u pružanju skrbi za palijativne bolesnike.

- Zajedničkim sudjelovanjem i radom nastojimo ne samo njegovati dobrosusjedske odnose i međusobnu podršku, već i uskladiti rad i razvoj palijativne skrbi u dvjema županijama. Hrvatska i naše županije na dobrome putu u razvoju kvalitetne palijativne skrb koja će biti dostupna svima potrebitima, samo je potrebo zajedničko ulaganje u ljudske resurse i edukaciju - zaključile su Dumbović i Bermanec, dodavši da su na skupu sudjelovale i njihove kolegice iz Zagreba i Pule - Blaženka Eror iz udruge “La Verna” iz Zagreba prikazala je mapu volonterskih organizacija u Hrvatskoj, Bosiljka Kovačević iz Pule prikazala je razvoj palijativne skrbi u Istarskoj županiji, a Antonija Kustura iz Zagreba predstavila je rad o temi sedacije u palijativnoj skrbi.

Palijativa_Berlin_1_-_Radna_skupina_za_primarnu_razinu_palijativne_skrbi.jpg

Palijativa_Berlin_3_-_Volonteri_u_palijativnoj_skrbi.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci