Natalija Martinčević: Zašto se ustavom zajamčeno pravo ženama ne provodi u našim bolnicama?

Varaždinske vijesti | 4.5.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Zbog odbijanja obavljanja prekida trudnoće od strane liječnika u velikom broju bolnica u Hrvatskoj, žene se tjera na pobačaje u inozemstvo i u privatne klinike gdje taj postupak plaćaju vrlo skupo.

Poštujemo pravo liječnika na pozivanje na priziv savjesti ali tražimo da se u svim bolnicama ženama omogući medicinski postupak koji je legalan i Zakonom zajamčen.
 
Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije kao i uvijek do sada podržava i priključiti će se ove subote od 10.30 javnom okupljanju "Subota za slobodu" na Starom gradu kod kule u Varaždinu te dati podršku organizatorima Udruzi mladih V.U.K. Ovime također dajemo podršku i svim ženama te njihovom pravu na izbor i slobodu u donošenju odluka o vlastitom tijelu, kao što smo i 2017. godine podržali prosvjed ispred Varaždinske bolnice.
 
- Ženama treba osigurati  kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, radno mjesto, bolje plaće, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju. Podržati ćemo ovaj kontraprosvjed jer smatramo da ženama treba pomoći konkretnim mjerama koje možemo pružiti kao društvo, a ne da ih pritiscima dodatno traumatiziramo. – naglasila je predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i saborska zastupnica Natalija Martinčević.