POZNATI DETALJI Školski sat 40 minuta, u osam osnovnih i četiri srednje škole - dvije smjene Foto: Ilustracija/Arhiva VV

POZNATI DETALJI Školski sat 40 minuta, u osam osnovnih i četiri srednje škole - dvije smjene

IHR/Varaždinske vijesti | 28.8.2020. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

Skraćivanje školskih sati s 45 na 40 minuta i prelazak na nastavu u dvije smjene glavne su karakteristike početka nove školske godine u Varaždinskoj županiji.

- Što se tiče organizacije rada u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija, njih 10 prelazi na novi način rada. Osam škola koje su dosad radile u jednoj smjeni prelaze u organizaciju nastave u dvije smjene: OŠ Breznički Hum, OŠ Gornji Kneginec, OŠ Ludbreg, OŠ NOvi Marof kod koje i PŠ Remetinec prelazi u dvije smjene, OŠ Sračinec, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Varaždinske Toplice i OŠ Vidovec. Dvije škole imat će hibridni model 3+2/2+1 (razred se dijeli u dvije grupe, jedna u školi, druga kod kuće) i to OŠ Ivanec kod matične škole koja radi u dvije smjene i OŠ Maruševec kod matične škole koja radi u jednoj smjeni - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. 

Dvosmjenska nastava i u srednje škole

I srednje škole očekuje nov način rada od 7. rujna.

- Od naših 13 škola, četiri ih prelazi iz jedne u dvije smjene: Prva i Druga gimnazija Varaždin, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola i Strojarska i prometn aškola Varaždin. U dvije smjene prelazi i Gospodarska škola koja je i dosad imala djelomičnu nastavu u drugoj smjeni - najavio je pročelnik Huđek. 

Najavio je kako će se osigurati dodatne klupe za škole koje trebaju organizaciju nastave u razredu, a procjena je da će ih trebati 200.

- Od Ministarstva ćemo također zatražiti dodatno zapošljavanje tehničkog osoblja, a u srednjim školama koje prelaze u dvije smjene zapošljavanje voditelja smjene - najavio je Huđek.

Župan Radimir Čačić istaknuo je kako je iza nas vrlo težak period u obrazovanju, period ozbiljnog nesnalaženja gdje posljedice ne mogu biti dobre.

- Koliko čujemo i vidimo iz javnih rasprava, Hrvatska nije potpuno spremna za početak nastave u uvjetima epidemije koronavirusa. Ako je itko u vrhu po razini spremnosti i opremljenosti, onda je to Varaždinska županija. Jednostavnije svladamo izazove i probleme jer imamo 94 posto učenika u jednosmjenskoj nastavi, dvaput više od hrvatskog prosjeka i to zahvaljujući ulaganjima prije 15-ak godina. Ta ulaganja u izgradnju i dogradnju škola već su potvrdila svoju obrazovnu i društvenu korist, a sada su posebno značajna i u zdravstvenom smislu - istaknuo je varaždinski župan. 

Za učenike i djelatnike 40.000 komada maski

Najavio je kako će Varaždinska županija snositi sve povećane troškove poslovanja, kao što su dodatni troškovi prijevoza te viši troškovi energenata za škole koje će početi raditi u dvije smjene.

- Ujedno ćemo osigurati po dvije platnene maske za svakog učenika i svakog djelatnika. Ukupno je riječ o 40.000 maski, 23.000 za osnovne i 17.000 za srednje škole. Za osnovne škole će se šivati u Zaštitnoj radionici Srednje strukovne škole, a za srednje škole u tvrtki Varteks - rekao je Čačić.

 Dožupan Tomislav Paljak poručio je kako je u školama kojima je osnivač Varaždinska županija u tehničkom i logističkom smislu sve potpuno spremno za početak nastave 7. rujna.

- Što se tiče prijevoza učenika u školu, korištenje sportskih dvorana i produženog boravka tu si još možemo dopustiti praćenje epidemiološke situacije i čekanju detaljnijih uputa koje su najavljene. Mogu reći da smo u Varaždinskoj županiji, što se tiče obrazovanja, potpuno spremni i napravit ćemo sve da zaštitimo i djecu i djelatnike u tom epidemiološkom segmentu - rekao je Paljak.

Dodajmo i to da će prema odluci župana i cijele koordinacije Varaždinska županija platiti testiranje svih koji će po bilo kojoj osnovi biti u samoizolaciji, a neće se će moći bez COVID testiranja vratiti u škole. Svi će djelatnici morati biti testirani, a u Varaždinskoj županiji razgovarali smo i s načelnicima o posebnom epidemiološkim praćenjima, što je preduvjet da bi se na vrijeme moglo reagirati.

Označeno u