NAŠI POSLI Zašto direktor može primati direktorsku plaću i deset godina nakon smjene?

| 25.10.2021. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Grad Varaždin je, nažalost, ponovno postao tema nacionalnih medija u negativnom kontekstu. Razlog je to što je prethodna gradska vlast dala bivšem direktoru Čistoće ugovor koji mu jamči direktorsku plaću sve do 2029. godine. Mene zanima, s obzirom na apsurd takvog ugovora, hoće li Grad poduzeti određene pravne korake u tom pogledu i kada to možemo očekivati, pitao je na aktualnom satu 5. sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća zastupnik SDP-a Lovro Lukavečki, kojeg je zanimalo i stanje u Čistoći.

Oko ugovora bivšem direktoru uprava Čistoće, kako je rekao gradonačelnik Neven Bosilj, već se radi s nadzornim odborom i s odvjetnicom, sukladno zakonu.

- Koliko shvaćam, taj ugovor je za sve u ovoj zemlji ništetan i vjerujem da oni rade po hodogramu da ne bi napravili grešku u koracima - rekao je Bosilj, dodajući da će sve biti raščišćeno do sljedeće sjednice, kada će raspravljati o Čistoći.

U čl. 1. ugovora o radu direktora iz 2019., koji propisuje plaću od 13.500 kuna uvećanu za 0,5 posto za svaku godinu staža, stoji da je Skroza imenovan za direktora na razdoblje od pet godina. Međutim, već u čl.3. stoji da "direktor zasniva radni odnos na radno mjesto direktora na neodređeno vrijeme", dok se u čl. 19. navodi da "činjenica da je Društvo opozvalo direktora s funkcije uprave i tako jednostrano raskinulo ovaj ugovor ne predstavlja razlog za prestanak radnog odnosa, koji se nastavlja pod uvjetima propisanim čl. 25. ugovora". A u njemu stoji da u slučaju "prestanka obnašanja funkcije uprave (direktora) zbog isteka vremena na koje je imenova, ostavke ili opoziva, Društvo je dužno direktoru osigurati zapošljavanje na drugom radnom mjestu koje odgovara njegovim kvalifikacijama i stručnoj spremi, u kojem slučaju Direktoru pripada pravo na jednaku plaću, kao i sve pogodnosti u trajanju minimalno pet godina, računajući od 18. lipnja 2024. godine.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...