NAŠA POSLA Nepravomoćno okončan višegodišnji sudski spor koji vode Grad Varaždin i JUGS

| 23.6.2019. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi Varaždin trebaju solidarno isplatiti EKOS Holdingu 1.888.277 eura u kunskoj protuvrijednosti, uvećano za zatezne kamate u visini eskontne stope HNB-a, koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta, koje je prethodilo tekućem polugodištu, uvećanu za osam postotnih poena, i to počevši od 16. svibnja 2011. pa do isplate.

Tako glasi prošlotjedna presuda varaždinskog Trgovačkog suda, koji je istovremeno odbio dva zahtjeva Grada Varaždina i Javne ustanove Gradski stanovi, i to prijedlog da se utvrdi ništetnim Sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju projekta društveno poticajne stanogradnje na lokaciji V. Novaka - II. faza, koji je 2011. godine sklopljen između kupaca, Grada Varaždina i JUGS-a, te prodavatelja, EKOS Holdinga.

Isto tako odbio je i prijedlog da se kupoprodajna cijena iz spomenutog sporazuma utvrdi ništetnim u dijelu iznad 400 kn/m2. Uz to, sud nalaže Gradu Varaždinu i JUGS-u da EKOS Holdingu solidarno naknade trošak parničnog postupka od 2.476.012 kn (163.910 kuna po ročištu), tako bi u slučaju pravomoćnosti ove presude gradska blagajna bila „lakša“ za oko 25 milijuna kuna, ako ne i koji milijun više, budući da bi kamate do eventualne pravomoćnosti mogle narasti na više od milijun eura.

Ovakva, za Grad Varaždin prijeteća situacija posljedica je višegodišnjih sudskih sporova koje vode, s jedne strane Grad Varaždin i JUGS, kao kupci zemljišta u ulici V. Novaka, i EKOS Holdinga, kao jedan od prodavatelja zemljišta, s druge strane. Dok Ekos Holding u sada objedinjenom postupku želi doći do novca za zemljište, Grad i JUGS nastoje proglasiti ništetnim spomenuti Sporazum o kupoprodaji.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti već u ponedjeljak prijepodne!

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci