Narodna stranka - Reformisti: Vlada zaustavlja EU projekte Foto: NS-Reformisti

Narodna stranka - Reformisti: Vlada zaustavlja EU projekte

VV | 18.5.2020. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije sudjelovali su predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI, Radimir Čačić, potpredsjednica Reformista te predsjednica Županijske organizacije Varaždinske županije, Natalija Martinčević i Tomislav Paljak, povjerenik Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog Saveza Narodne stranke - REFORMISTI.

U uvodnoj riječi Natalija Martinčević osvrnula se na aktualnu situaciju.

- Od svih aktera ove krize, najviše se u svom resoru pogubila ministrica Divjak (HNS) i time dozvolila da jedan važan susatv poput obrazovanja popuca na svim razinama. Također, ni aktualna situacija u gospodarstvu i cjelokupna politika Vlade nije puno bolja, a Vlada se našla u ulozi glavnog kočničara procesa, pogotovo onih vezano za sredstva Europske unije -  naglasila je Martinčević.

Varaždinska županija naručila je profesionalno anketno ispitivanje svih 33 osnovnih  i 14 srednjih škola kojima upravlja, kako bi dobila cjelovitu sliku o dosadašnjim rezultatima škole na daljinu od strane anketiranih četiri ključna dionika učenika, ravnatelja, nastavnika i roditelja.

Ova anketa biti će podloga za izradu daljnjih analiza ali njezin osnovni zaključak je da su usprkos svim teškoćama i predvidivom, smanjenom rezultatu u kvaliteti edukacije učenici, nastavnici i roditelji u cjelini zadovoljni suradnjom sa sustavom škola (nastavnici – ravnatelji) i rezultatima koje postižu u međusobnoj interakciji.

- S druge strane potvrđen je rezultat gotovo 2000 nastavnika iz grupe 45 koji kao najslabiju točku u cijelom sustavu ocjenjuju rad Ministarstva znanosti i obrazovanja, ministrice Divjak (HNS) i Agencija za odgoj i obrazovanje. U naporima škole na daljinu svi su dali svoj doprinos osim onih koji su trebali dati najviše Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ministrica Divjak (HNS) osobno i popratne agencije – rekao je Paljak.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić osvrnuo je na probleme u gospodarstvu uzrokovanje virusom COVID-19.

U trenutku u kojem smo potpuno svjesni da gospodarska poslovna kriza s kojom smo suočeni će dovesti do pada od najmanje 9,4 % BDP-a što uz u budžetu predviđen rast 2020. godinu prelazi 12%, neupitno je da je u zemlji koja preko 80% svih svojih investicijskih aktivnosti financira iz sredstava Europske unije, zadržavanje i jačanje te aktivnosti je i biti će jedina mogućnost izlaza srednjeročno i dugoročno za povrat zaduženja za kojeg smo prisiljeni i biti ćemo prisiljeni ući.

Nažalost, Vlada čini upravo suprotno i u 2020. godini još uvijek nije raspisan javni poziv tako da nam prijeti gubitak od 20 milijuna kuna, a zbog ograničenja koja je propisala Vlada, a ne Europska unija, Varaždinska županija i dodatnih 15 milijuna kuna.

Uz to od 63 mjere za pomoć  gospodarstvu, samo dvije se odnose na provedbu EU projekata i obje su potpuno birokratske i beznačajne te do danas nisu realizirane, a s druge strane nedostatak likvidnosti vlada nadoknađuje usporavanjem isplate avansa, dakle dodatno usporavajući i sprečavajući realizaciju EU projekata.

Varaždinska županija kao županija koja ima najveću realizaciju projekta financiranih iz sredstava EU za razdoblje 2018./2019./2020., pa time i u cjelini budžetskog razdoblja 2014.- 2020. iako u toj cjelini do 2017. do dolaska Ččaića i Refomrista nije realizirala ništa.

Predsjednik Reformista, Radimir Čačić osvrnuo se i na predstojeće parlamentarne izbore.

- Na izbore ćemo izaći samostalno i sa svima u građanskom centru koji su svjesni da nešto treba mijenjati i spremni su na tu promjenu. U koaliciju s SDP-om i HDZ-om ne idemo jer želimo zadržati mogućnost da štitimo interese građana koji nas biraju. Naravno, tu prije svega mislim na sjeverozapadnu Hrvatsku i pogotovo Varaždinsku županiju. Naglašavamo da su već dva zastupnika Reformista u ovoj izbornoj jedinici garancija zaštiti interesa Varaždinske županije bez obzira na to tko formira Vladu. Neupitno je da je nama politički bliži SDP - istaknuo je Čačić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci