Narodna stranka - Reformisti: Vlada zaustavlja EU projekte Foto: NS-Reformisti

Narodna stranka - Reformisti: Vlada zaustavlja EU projekte

VV | 18.5.2020. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije sudjelovali su predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI, Radimir Čačić, potpredsjednica Reformista te predsjednica Županijske organizacije Varaždinske županije, Natalija Martinčević i Tomislav Paljak, povjerenik Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog Saveza Narodne stranke - REFORMISTI.

U uvodnoj riječi Natalija Martinčević osvrnula se na aktualnu situaciju.

- Od svih aktera ove krize, najviše se u svom resoru pogubila ministrica Divjak (HNS) i time dozvolila da jedan važan susatv poput obrazovanja popuca na svim razinama. Također, ni aktualna situacija u gospodarstvu i cjelokupna politika Vlade nije puno bolja, a Vlada se našla u ulozi glavnog kočničara procesa, pogotovo onih vezano za sredstva Europske unije -  naglasila je Martinčević.

Varaždinska županija naručila je profesionalno anketno ispitivanje svih 33 osnovnih  i 14 srednjih škola kojima upravlja, kako bi dobila cjelovitu sliku o dosadašnjim rezultatima škole na daljinu od strane anketiranih četiri ključna dionika učenika, ravnatelja, nastavnika i roditelja.

Ova anketa biti će podloga za izradu daljnjih analiza ali njezin osnovni zaključak je da su usprkos svim teškoćama i predvidivom, smanjenom rezultatu u kvaliteti edukacije učenici, nastavnici i roditelji u cjelini zadovoljni suradnjom sa sustavom škola (nastavnici – ravnatelji) i rezultatima koje postižu u međusobnoj interakciji.

- S druge strane potvrđen je rezultat gotovo 2000 nastavnika iz grupe 45 koji kao najslabiju točku u cijelom sustavu ocjenjuju rad Ministarstva znanosti i obrazovanja, ministrice Divjak (HNS) i Agencija za odgoj i obrazovanje. U naporima škole na daljinu svi su dali svoj doprinos osim onih koji su trebali dati najviše Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ministrica Divjak (HNS) osobno i popratne agencije – rekao je Paljak.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić osvrnuo je na probleme u gospodarstvu uzrokovanje virusom COVID-19.

U trenutku u kojem smo potpuno svjesni da gospodarska poslovna kriza s kojom smo suočeni će dovesti do pada od najmanje 9,4 % BDP-a što uz u budžetu predviđen rast 2020. godinu prelazi 12%, neupitno je da je u zemlji koja preko 80% svih svojih investicijskih aktivnosti financira iz sredstava Europske unije, zadržavanje i jačanje te aktivnosti je i biti će jedina mogućnost izlaza srednjeročno i dugoročno za povrat zaduženja za kojeg smo prisiljeni i biti ćemo prisiljeni ući.

Nažalost, Vlada čini upravo suprotno i u 2020. godini još uvijek nije raspisan javni poziv tako da nam prijeti gubitak od 20 milijuna kuna, a zbog ograničenja koja je propisala Vlada, a ne Europska unija, Varaždinska županija i dodatnih 15 milijuna kuna.

Uz to od 63 mjere za pomoć  gospodarstvu, samo dvije se odnose na provedbu EU projekata i obje su potpuno birokratske i beznačajne te do danas nisu realizirane, a s druge strane nedostatak likvidnosti vlada nadoknađuje usporavanjem isplate avansa, dakle dodatno usporavajući i sprečavajući realizaciju EU projekata.

Varaždinska županija kao županija koja ima najveću realizaciju projekta financiranih iz sredstava EU za razdoblje 2018./2019./2020., pa time i u cjelini budžetskog razdoblja 2014.- 2020. iako u toj cjelini do 2017. do dolaska Ččaića i Refomrista nije realizirala ništa.

Predsjednik Reformista, Radimir Čačić osvrnuo se i na predstojeće parlamentarne izbore.

- Na izbore ćemo izaći samostalno i sa svima u građanskom centru koji su svjesni da nešto treba mijenjati i spremni su na tu promjenu. U koaliciju s SDP-om i HDZ-om ne idemo jer želimo zadržati mogućnost da štitimo interese građana koji nas biraju. Naravno, tu prije svega mislim na sjeverozapadnu Hrvatsku i pogotovo Varaždinsku županiju. Naglašavamo da su već dva zastupnika Reformista u ovoj izbornoj jedinici garancija zaštiti interesa Varaždinske županije bez obzira na to tko formira Vladu. Neupitno je da je nama politički bliži SDP - istaknuo je Čačić.