NAPOKON Saborski zastupnik HDZ-a kritički o mjerama nacionalnog Stožera, ali…

vv | 15.8.2020. u 09:05h | Objavljeno u Aktualno

Damir Habijan (HDZ), predsjednik varaždinskog HDZ-a, koji je nedavno izabran u Hrvatski sabor, po mnogočemu je prvi ili među prvima, a sada je prvi saborski zastupnik sa sjevera, koji se javno kritički osvrnuo na mjere nacionalnog Stožera za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa.

-Kafići, barovi, noćni klubovi su puni. Restorani, plaže, turistički brodovi krcati turistima. Socijalne distance nema. U Hrvatskoj trenutno odmara gotovo 900.000 turista iz cijeloga svijeta, a dvije županije i Grad Zagreb jedine su jedinice lokalne i regionalne samouprave u kojima je povećan broj zaraženih. Međutim, neovisno o tome, Županijski stožer civilne zaštite odlučio je otkazati jednu od top svjetskih trail utrka 100 milja Istre koja se trebala održati krajem rujna u Istri. Na utrci je trebalo nastupiti gotovo 2000 trkača iz 60 zemalja u 5 kategorija: 20, 42, 67, 128 i 168 km. Svatko od njih trenirao je cijele godine za taj dan. Priprema za navedenu utrku zahtijeva puno odricanja, truda, u konačnici i novaca. Svatko od njih ima svoju priču, svoj cilj i razlog zbog kojeg se odlučio savladati 168 km od Labina do Umaga. Razumijem da trenutna situacija zahtijeva prilagodbu na novo "normalno", no onda kriteriji moraju biti isti za sve. Onda nije "normalno" da se omogućava zabava u noćnim klubovima, a brani trail utrka gdje na 168 km ne sretneš 10 ljudi. Da se održavaju razni festivali, okupljanja po cijeloj državi, a otkazuju sportski događaji u prirodi, napisao je na svom fb profilu Habijan, poklonik trčanja i vježbanja, naglašavajući da je svjestan trenutne situacije  te da cijeni napore epidemiologa i njihov rad na suzbijanju epidemije, ali „kriteriji prilikom donošenja odluka moraju biti isti za sve“.

habijan_fb.jpg

Zahvaljujući Habijanovom istupu, napokon se dogodilo da se mjere nacionalnog Stožera više ne prihvaćaju bespogovorno, čak niti u vladajućoj stranci.

Šteta je samo što je kritiku saborski zastupnik uputio zbog utrke u Istri, a ne zbog, primjerice, neselektivnog ograničavanja rada ugostiteljima pa sada trpe svi u zemlji: i tamo gdje je epidemiološka situacija loša, kao i gdje je dobra, kao na sjeveru Hrvatske. Međutim, puno ozbiljnije su odluke susjednih ili bližih zemalja o koje otežavaju nesmetani ulazak ili dolazak  građana iz bilo kojeg dijela Hrvatske, čemu su se prvi i zasada usprotivili jedino baš u Istri,  kao da je samo njima u interesu međudržavni promet bez karantene i sl…