Žilet žica na području Dubrave Križovljanske postavljena je krajem prosinca Foto: VV arhiva

Nakon žilet žice, u Dubravi Križovljanskoj i slovenski vojnici!

M.P./Varaždinske vijesti | 23.2.2016. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Iako je slovenski parlament tek jučer odobrio da se za zaštitu tzv. zelene granice na kojoj nije postavljena žičana ograda aktivira redovna vojska s policijskim ovlastima, mještani Dubrave Križovljanske u svojem susjedstvu slovenske vojnike viđaju već nekoliko dana.

Na području te pogranične općine inače u sastavu općine Cestica krajem prosinca je, podsjetimo, postavljena žilet žica čiji je cilj onemogućavanje ilegalnih prelazaka imigranata.

- Nakon žilet žice, sada su nam u susjedstvu i slovenski vojnici! Katastrofa je to sve, što da vam drugo kažem! Vojnici su tu već tri dana, najprije su pješačili oko same žice, a sada stoje na samoj crti gdje je granica. Stoje po četiri sata, odu pa se vrate natrag. Bila su ujutro trojica s vojničkim automobilom i dva policajca s policijskim automobilom, a sad poslijepodne nisam još nikog vidjela - doznajemo od Tonke Kralj koja živi u Vinogradskoj ulici kojom prolazi crta razgraničenja dviju država.

Stanko Dobrotić, predsjednik mjesnog odbora Dubrava Križovljanska, osobno još nije vidio slovenske vojnike nedaleko od svoje kuće, no njegova supruga jest.

- Supruga ih je jučer vidjela, kod bivše pošte na slovenskoj strani stajali su slovenski policajac i vojnik i zamolili su je da im objasni koji su domaći mještani, a koji su stranci - kratko nam je rekao Dobrotić.

Slovenska vojska, prema sinoćnjoj odluci parlamenta, tri će mjeseca sudjelovati u mješovitim patrolama s pripadnicima granične policije s mogućnosti daljnjeg produženja, a vojska će o korištenju policijskih ovlasti na terenu morati obaviještavati vrh policije. Korištenje prisilnih sredstava vojnicima će biti dopušteno samo u nužnoj obrani.