Nakon tragedije u Bregani, oglasio se Kaufland

vv | 18.10.2016. u 07:36h | Objavljeno u Aktualno

"Kaufland ponajprije želi izraziti žaljenje zbog nastalog smrtnog slučajam, ističe se na početku  priopćenja trgovačkog lanca koji se oglasio povodom trovanja salmonelom u obitelji iz Bregane, čiji je petogodišnjak uslijed toga umro.

- Čim smo zaprimili informaciju o navedenom slučaju, hitno smo poduzeli mjere, s ciljem uklanjanja svake mogućnosti eventualne zaraze. Preventivno su iz naših poslovnica povučena sva jaja koja su odgovarala opisu 30/1 s naših polica, a uzorci su poslani na analizu u za to akreditirani laboratorij.
Sva zaprimljena analitička izvješća pokazala su da su uzorkovani proizvodi iz naših poslovnica mikrobiološki ispravni, naglašava se u priopćenju.

Osim toga, kako se napominje, nakon posjete sanitarne inspekcije, na analizu su u Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslani dodatni uzorci za koja još nisu zaprimljena izvješća.

- Rezultati koji su dosad objavljeni u javnost su neslužbeni. Kaufland je u redovitom kontaktu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ali i s proizvođačem jaja te da surađuje sa svim nadležnim tijelima, uključujući i sanitarnu te veterinarsku inspekciju, ukazuju te dodaju da je analiza koju su proveli pokazala da su jaja s njihovim polica zdravstveno ispravna te da kupci i dalje slobodno mogu konzumirati jaja kupljena u njihovim poslovnicama.

Iz Kauflanda, međutim, skreću i pozornost na to da je za visokorizične namirnice kao što su jaja, svježe meso i sl., vrlo važno da se transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade.