Nakon spornog zaposlenja, učiteljici godinama previsoka plaća!?

vv | 30.11.2023. u 08:46h | Objavljeno u Aktualno

Je li učiteljica glazbene kulture u Osnovnoj školi Ludbreg primala previsoku plaću tijekom nekoliko mjeseci, kako je ustvrdio ravnatelj mag. Tihomir Horvat u članku "Učiteljica je primala previsoku plaću, a može li uopće raditi?", ili zapravo više godina? Nova je to dvojba koja se javila nakon već poznate o (ne)adekvatnosti diplome, budući da se obrazovala u SAD-u, točnije na baptističkom sveučilištu Bob Jones University.

- Itekako me zainteresirao članak povezan s OŠ Ludbreg. Naime, 2012. godine sam se javila na natječaj za učiteljicu glazbene kulture u spomenutoj školi. Bili su to moji počeci ulaska u posao obrazovanja i veselila sam se kako ću moći ostvarivati svoj san, koji se ubrzo raspršio, navodi učiteljica koja nam se javila.

Kako napominje, imala je svu potrebnu stručnu spremu i na natječaj je priložila svu traženu dokumentaciju.

- No, nažalost, nisam bila primljena, a pismeno obrazloženje nikad nisam dobila. Zato sam zvala školu te mi je rečeno da je primljena profesorica glazbe s diplomom iz Amerike, koja već radi dva mjeseca i koja ima sklopljen ugovor o radu pa je natječaj bio objavljen više formalnosti radi, tvrdi učiteljica koja se nakon toga i odselila.

Danas, kada vidi što je sve posrijedi, dvoji je li protukandidatkinja, koja je zaposlena, imala sve potrebno za zaposlenje te 2012. godine jer, uz ostalo, učitelj, ako nema visoku stručni spremu, mora prema zakonu imati pedagoške kompetencije i stručni ispit ili ih steći u kratkom roku.

- Danas imam status učitelja mentora glazbene kulture i to s vrlo vidljivim rezultatima rada. Stoga se ne bih ni javila da me ovaj vaš članak nije podsjetio na veliko razočarenje koje sam doživjela na samom početku zaposlenja u obrazovanju, koji očigledno nije pošteđeno onih elemenata protiv kojih se kao društvo najčešće bezuspješno borimo, poručuje učiteljica, koja o svemu misli obavijestiti i inspekciju.

Nada se da će ovaj put - za razliku od prethodnih - inspekcija točno utvrditi što je posrijedi, kao i druga čitateljica, koja tvrdi da je učiteljica godinama primala plaću prema višem koeficijentu, odnosno kao da ima VSS, a ne samo tri mjeseca, kako tvrdi ravnatelj.