Nakon sjednice Antikorupcijskog povjerenstva: Nepravilnosti, opomene i kazne - što se događa u Zavodu? Foto: VV arhiva / ilustracija

Nakon sjednice Antikorupcijskog povjerenstva: Nepravilnosti, opomene i kazne - što se događa u Zavodu?

| 6.7.2020. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

- Antikorupcijsko povjerenstvo Varaždinske županije, temeljem iskaza prisutnih zaposlenika županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a uvažavajući sve dobivene podatke, zaključuje da postoje implikacije da su u ustanovi ozbiljno narušeni međuljudski odnosi, da su nadležna tijela utvrdila brojne nepravilnosti u radu ravnatelja, za što su izrečene kazne i opomene. Stoga Povjerenstvo jednoglasno donosi Zaključak kojim poziva nadležne službe da izvrše sve potrebne uvide kako bi se situacija u Zavodu raščistila, apelira na župana da se ozbiljno pozabavi stanjem u Zavodu kako bi se zaposlenicima omogućio rad u poticajnom i zdravom radnom okruženju - navodi se u prošlotjednom priopćenju Županije o sjednici Antikorupcijskog povjerenstva održanoj 17. lipnja.

Diskriminacija i mobbing?

O kakvim je nepravilnostima, odnosno opomenama i kaznama riječ, upitali smo predsjednika povjerenstva, nezavisnog županijskog vijećnika Marijana Dominka, koji je napomenuo da u županijskom priopćenju nedostaje dio iz originalnog priopćenja povjerenstva, a u kojem piše sljedeće:

- Članovi povjerenstva upoznati su da je nadzorom Ministarstva financija utvrđeno kako je u mandatu aktualnog ravnatelja državni proračun oštećen za nekoliko stotina tisuća kuna, kao i da ravnatelj ne poštuje i ne postupa po zahtjevima osnivača. Predsjednik povjerenstva je članovima ponovno skrenuo pozornost da je Izvještaj o radu ustanove za 2019. godinu nelogičan i netočan dokument. Povjerenstvo je upoznato i da je, kao posljedica ravnateljevih postupanja, ustanova opterećena tužbama i prijavama. Posebno zabrinjava činjenica da se radi o ustanovi koja bi u ovim kriznim vremenima sve izglednijeg drugog vala epidemije, trebala brinuti o zdravlju svih stanovnika Varaždinske županije, a da se na čelu ustanove nalazi osoba za koju su se prisutni zaposlenici izjasnili da, između ostaloga, ne posjeduje vještine upravljanja ljudskim resursima - navodi se u dokumentu.

- Na sjednici Povjerenstva bilo je i nekoliko osoba direktno povezanih s ustanovom te su iznijeli probleme s kojima se susreću u svom radu. Zaposlenici su se požalili na diskriminaciju i mobing. Što se tiče zapisnika Ministarstva financija o provedenom proračunskom nadzoru, Marin Bosilj ga je skrivao i od župana, pročelnice i Upravnog vijeća. Međutim, u međuvremenu su svi upoznati sa sadržajem zapisnika koji jasno kaže da je Ustanova, a odgovoran je ravnatelj, za 700.000 kn oštetila proračun na način da su isplaćivane više plaće po krivim koeficijentima i dodacima - dodao je Dominko, koji na sjednicama Županijske skupštine redovito traži odgovore o radu Zavoda i njegovog ravnatelja, pa je tako i na posljednjoj sjednici postavio pitanje je li Bosilj dostavio zapisnik Ministarstva financija o provedenom proračunskom nadzoru u 2019. godini i zapisnik/rješenje Državnog inspektorata te upoznao župana s utvrđenim nepravilnostima i izrečenim upravnim mjerama.

U odgovoru na vijećničko pitanje objavljenom krajem prošlog tjedna, a uoči ovotjedne sjednice Županijske skupštine, kratko se navodi da je Bosilj 2. srpnja dostavio Županiji zapisnik Ministarstva financija, nakon što je na prethodno traženje kazao da bi dostava zapisnika tijelima koja nisu nadležna prema Pravilniku o proračunskom nadzoru bila suprotna odredbama tog pravilnika. Što se tiče zapisnika Službe za nadzor radnih odnosa Državnog inspektorata, navodi se da ih je ravnatelj Zavoda dostavio 5. lipnja, a da se, na zatraženo očitovanje je li postupljeno u skladu sa zapisnicima, 3. srpnja Zavod očitovao da je traženu dokumentaciju u roku dostavio Državnom inspektoratu, osnovao Odbor za zaštitu na radu te donio Pravilnik o radu.

Što je o zaključku Antikorupcijskog povjerenstva i poslovanju Zavoda rekao ravnatelj Marin Bosilj, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...