Nakon propalih pregovora za kolektivni ugovor počeo štrajk radnika u PZC-u Varaždin

Varaždinske vijesti | 12.11.2019. u 16:36h | Objavljeno u Aktualno

Kao i što su najavili prošlog tjedna, jutros u 7 sati Nezavisni cestarski sindikat započeo je štrajk u PZC-u Varaždinu. Radnici PZC-a Varaždin štrajkaju za kolektivni ugovor kojim Nezavisni cestarski sindikat želi riješiti dugogodišnje probleme, prije svega krajnje neuređenog radnog vremena (rasporeda rada, preraspodjele radnog vremena i prekovremenog rada) te niskih materijalnih prava radnika, u koja spadaju plaće (uređenje visine osnovice i koeficijenata), dodaci na plaću, troškovi prijevoza, toplog obroka, božićnice, regresa i dr.

Štrajk koji je jutros započeo posljedica je višemjesečnog izbjegavanja poslodavca da u dobroj vjeri uđe u proces uređenja odnosa putem kolektivnih pregovora. Nakon održanih pet sastanaka pregovaračkih odbora, poslodavac je slomio druga dva sindikata prisutna u pregovorima i odbio nastaviti pregovarati o prijedlogu Kolektivnog ugovora koji je Nezavisni cestarski sindikat sastavio u dogovoru s radnicima i ostalim sindikatima i na temelju kojeg su pregovori bili započeli.

Nakon što su druga dva sindikata prisutna u firmi s poslodavcem potpisala kolektivni ugovor bez znanja i pristanka radnika te time izdala radničke interese, Nezavisnom cestarskom sindikatu kao trenutno najbrojnijem sindikatu u PZC-u Varaždin nije preostalo drugo nego najaviti i provesti štrajk.

Nakon najave štrajka Nezavisnog cestarskog sindikata, poslodavac je po terenu počeo organizirati skupove radnika kojima je vršio pritisak na radnike da odustanu od štrajka i da se iščlane iz NCS-a. O stanju socijalnog dijaloga u PZC-u Varaždinu govori i činjenica da je predsjedniku štrajkaškog odbora i Nezavisnog cestarskog sindikata Mijatu Staniću Uprava jutros zabranila ulaz u stacionar Motičnjak u Varaždinu, na što je reagirala i sindikalna središnjica Nezavisni hrvatski sindikati. Budući da je štrajk koji se provodi zakonit pritisak na poslodavca zajamčen Zakonom o radu, Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim konvencijama, najavljuju podizanje kaznenih prijava protiv svih koji vrše ili će vršiti pritisak na štrajkaški odbor i radnike koji sudjeluju u štrajku.

Unatoč pritiscima, zadovoljni su odazivom radnika budući da u štrajku sudjeluju pretežno radnici zaposleni u proizvodnji koje problemi neuređenog radnog vremena i niskih materijalnih prava najviše pogađaju. Daje se puna potpora radnicima u štrajku i pozivaju i one radnike koji se još nisu priključili da to učine jer naglašavaju da jedino zajednički mogu pokušati urediti odnose u firmi, izboriti bolja prava za sve radnike PZC Varaždina, ali i dokazati da je solidarnost moguća i da se borba za radnička prava isplati.