Nakon incidenta u rodilištu, mijenja se kućni red: "Sigurnost rodilje i djeteta primarna je zadaća liječnika i primalja"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Nakon incidenta u rodilištu, mijenja se kućni red: "Sigurnost rodilje i djeteta primarna je zadaća liječnika i primalja" Foto: OB Varaždin

Nakon nedavnog incidenta u rađaonici Opće bolnice Varaždin, u koji su bili uključeni pratnja na porodu i liječnik, došlo je do izmjene Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja. O čemu je riječ, pojasnila je dr. Ivana Risek, v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

Kako je istaknula, sigurnost, posvećenost te najkvalitetnija zdravstvena skrb i njega svake rodilje te njenog djeteta – primarna je zadaća liječničkog i ostalog medicinskog osoblja Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

- Svjesni smo kako je porod izuzetno stresno vrijeme za buduću majku, te ga svojim stručnim znanjem, ali i brigom za svaku našu pacijenticu, nastojimo, što je moguće više, učiniti što ugodnijim te događajem kojeg će se s radošću sjećati cijelog života – izjavila je dr. Risek.

risek_obv_1.JPG

- Veliku pažnju posvećujemo i kvalitetnoj komunikaciji zdravstvenog osoblja i trudnice/rodilje jer smatramo kako je to značajna komponenta doživljaja svake trudnoće odnosno poroda. Danim informacijama prije i tijekom poroda, nastojimo postići da rodilja dobije potpuni uvid u tijek poroda, eventualna alternativna rješenja, neposredne i dugoročne posljedice njezinog odbijanja medicinskih intervencija za plod i nju samu, te nam je izuzetno važno da znamo je li rodilja razumjela informaciju – pojasnila je v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin.

Naglasila je i kako je rađaonica jedno vrlo ozbiljno radilište i kao takvo mjesto nulte tolerancije na incidente.

- Obzirom na učestale konflikte pojedinih osoba u pratnji rodilja u našoj rađaonici s medicinskim osobljem, učestalim uplitanjem u stručan rad liječnika i primalja te time i ometanja liječnika i primalja u obavljanju poslova u rađaonici, a sve je eskaliralo nedavnim događajem u rađaonici, prilikom čega je ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više rodilja koje su se u tom trenutku našle u rađaonici, a time i indirektno sigurnost njihove nerođene djece – Stručni kolegij Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin jednoglasno je istaknuo potrebu nadopune Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u našoj rađaonici – izjavila je Risek.

risek_obv_2.JPG

Prema toj nadopuni - pratnja rodilje u porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Pojašnjavajući ovu nadopunu Risek je naglasila da u OB Varaždin obveza i dužnost poduzeti sve mjere kako bi se ovakvi incidenti u rađaonici izbjegli u budućnosti.

Podsjetila je, da kao i do sada, prisustvo partnera porođaju moguće je tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem se dobivaju informacije o Kućnom redu rodilišta, tijeku poroda, načinom vođenja istog, mogućim trajanjem, kao i mogućim komplikacijama.

- Ovime se želimo uskladiti s većinom drugih rodilišta u Hrvatskoj, prije svega s našim krovnim ustanovama, a to su klinike u Zagrebu, a sve s ciljem sigurnosti i zaštite naših trudnica, rodilja, djece, te zaštite naših liječnika i primalja – rekla je Risek.

Prijedlog Odluke o nadopuni Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici OB Varaždin potvrdilo je i Stručno vijeće Opće bolnice Varaždin kojeg čine voditelji ustrojstvenih jedinica zdravstvenih djelatnosti Opće bolnice Varaždin. Odjel za kvalitetu OB Varaždin uskladio je Pravilnik o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici prema traženim pravilima struke.

- Ova odluka, donijeta na temelju iskustva, znanja i pravila dobre prakse u medicini, ima samo jedan cilj a to je rodiljama pružiti siguran porod i najbolju moguću zdravstvenu skrb za njih i njihovu djecu – zaključila je Risek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.