Nakon incidenta u rodilištu, mijenja se kućni red: "Sigurnost rodilje i djeteta primarna je zadaća liječnika i primalja" Foto: OB Varaždin

Nakon incidenta u rodilištu, mijenja se kućni red: "Sigurnost rodilje i djeteta primarna je zadaća liječnika i primalja"

Varaždinske vijesti | 3.10.2019. u 13:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon nedavnog incidenta u rađaonici Opće bolnice Varaždin, u koji su bili uključeni pratnja na porodu i liječnik, došlo je do izmjene Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja. O čemu je riječ, pojasnila je dr. Ivana Risek, v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

Kako je istaknula, sigurnost, posvećenost te najkvalitetnija zdravstvena skrb i njega svake rodilje te njenog djeteta – primarna je zadaća liječničkog i ostalog medicinskog osoblja Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

- Svjesni smo kako je porod izuzetno stresno vrijeme za buduću majku, te ga svojim stručnim znanjem, ali i brigom za svaku našu pacijenticu, nastojimo, što je moguće više, učiniti što ugodnijim te događajem kojeg će se s radošću sjećati cijelog života – izjavila je dr. Risek.

risek_obv_1.JPG

- Veliku pažnju posvećujemo i kvalitetnoj komunikaciji zdravstvenog osoblja i trudnice/rodilje jer smatramo kako je to značajna komponenta doživljaja svake trudnoće odnosno poroda. Danim informacijama prije i tijekom poroda, nastojimo postići da rodilja dobije potpuni uvid u tijek poroda, eventualna alternativna rješenja, neposredne i dugoročne posljedice njezinog odbijanja medicinskih intervencija za plod i nju samu, te nam je izuzetno važno da znamo je li rodilja razumjela informaciju – pojasnila je v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin.

Naglasila je i kako je rađaonica jedno vrlo ozbiljno radilište i kao takvo mjesto nulte tolerancije na incidente.

- Obzirom na učestale konflikte pojedinih osoba u pratnji rodilja u našoj rađaonici s medicinskim osobljem, učestalim uplitanjem u stručan rad liječnika i primalja te time i ometanja liječnika i primalja u obavljanju poslova u rađaonici, a sve je eskaliralo nedavnim događajem u rađaonici, prilikom čega je ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više rodilja koje su se u tom trenutku našle u rađaonici, a time i indirektno sigurnost njihove nerođene djece – Stručni kolegij Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin jednoglasno je istaknuo potrebu nadopune Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u našoj rađaonici – izjavila je Risek.

risek_obv_2.JPG

Prema toj nadopuni - pratnja rodilje u porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Pojašnjavajući ovu nadopunu Risek je naglasila da u OB Varaždin obveza i dužnost poduzeti sve mjere kako bi se ovakvi incidenti u rađaonici izbjegli u budućnosti.

Podsjetila je, da kao i do sada, prisustvo partnera porođaju moguće je tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem se dobivaju informacije o Kućnom redu rodilišta, tijeku poroda, načinom vođenja istog, mogućim trajanjem, kao i mogućim komplikacijama.

- Ovime se želimo uskladiti s većinom drugih rodilišta u Hrvatskoj, prije svega s našim krovnim ustanovama, a to su klinike u Zagrebu, a sve s ciljem sigurnosti i zaštite naših trudnica, rodilja, djece, te zaštite naših liječnika i primalja – rekla je Risek.

Prijedlog Odluke o nadopuni Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici OB Varaždin potvrdilo je i Stručno vijeće Opće bolnice Varaždin kojeg čine voditelji ustrojstvenih jedinica zdravstvenih djelatnosti Opće bolnice Varaždin. Odjel za kvalitetu OB Varaždin uskladio je Pravilnik o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici prema traženim pravilima struke.

- Ova odluka, donijeta na temelju iskustva, znanja i pravila dobre prakse u medicini, ima samo jedan cilj a to je rodiljama pružiti siguran porod i najbolju moguću zdravstvenu skrb za njih i njihovu djecu – zaključila je Risek.