Nakon Grada Varaždina, OD Petrić i dr. i u OBV dobilo unosan angažman u sporovima koje gube

| 7.10.2020. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

U svega tjedan dana nepravomoćno je okončano čak jedanaest novih sporova koje su protiv varaždinske Opće bolnice pokrenuli njezini zaposlenici, uglavnom liječnici, ali ima i inženjera te drugih, koji su je tužili zbog neisplaćene plaće s osnova dodataka za posebne uvjete rada i iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, zatim neisplaćenog dodataka na prekovremeni rad pa razlike naknade za godišnji odmor i sl. Svi su oni, kao i deseci njihovih kolega ranije, dobili sporove od 30.000 pa do 150 tisuća kuna. Naravno, tome treba dodati i kamate te troškove zastupanja kako odvjetnika tužitelja, tako i bolnice, koja ima svoje pravnike, ali je zastupa vanjski ured.

Sada u bolnici...

To ne bi možda čudilo da bolnica, pri čemu varaždinska nije nikakav izuzetak, redovito gubi ovakve sporove. A razlog je stajališta Vrhovnog suda, koji je zauzeo stav da se dodaci za posebne uvjete rada isplaćuju i na iznos naknade za prekovremene sate rada te da se prekovremeni sati obračunavaju na način da u prekovremeni rad ulaze svi sati iznad redovnog mjesečnog fonda radnih sati. Osim toga, zaposlenicima bolnicama je u ugovorima o radu, odnosno rješenjima kojima ima je određivana plaća, jasno naznačeno pravo na uvećanje plaće upravo temeljem dodataka za otežane uvjete rada i iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, i to za otežane uvjete rada prvo u postotku od 16 %, a za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi u postotku od 12 % od 15. svibnja 2017. pa nadalje.

Sukladno tome, prvostupanjski sud zauzima stav da tužitelji imaju pravo na navedene dodatke i za vrijeme prekovremenog rada jer i u prekovremenom radu rade poslove svog radnog mjesta pa im zbog toga pripadaju i dodaci za otežane uvjete rada te za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, a kako to proizlazi i iz odredbi Kolektivnih ugovora.

- Stoga je nelogično i neživotno da tužitelji ne bi pripadali navedeni dodaci i na sate koji su odrađeni u prekovremenom radu, a slijedom čega sud smatra da je tuženik bio u obvezi obračunavati te dodatke ina prekovremeni rad tužitelju. Posebno se dodaje da iz odredaba kolektivnih ugovora i zaključenih ugovora o radu pa i rješenja tuženika o određivanju visine plaće tužitelja ne proizlazi da bi se ti dodaci isključivali sa prekovremenim radom pa tako niti rad u dežurstvu koji se treba obračunavati kao prekovremeni rad, ukazuje sud u jednoj od presuda.

Kakav je epilog ove i sličnih tužbi donesenih prošlog tjedna? Varaždinska bolnica, koja je prema ranijim presudama u ovakvim sporovima treba platiti oko 10 milijuna, morat će platiti još skoro milijun kuna. Od toga iznosa, jedanaestorici zaposlenika ide više od 600.000 kuna zbog neisplaćenih dodataka i sličnog, a više od 100.000 kuna za troškove njihovih odvjetnika. Naravno, tome još valja pribrojiti kamate i troškove odvjetnika bolnice, koji zastupaju odvjetnici iz Odvjetničkog društva Petrić i dr., čiji su troškovi u ranijim sporovima ukupno iznosili više od 300.000 kuna.

...a prije u Gradu

To se potonje nekima čini puno, valja podsjetiti na iznose koje je Grada Varaždina plaćao odvjetnicima u razdoblju između 2011 i 2017. godine. Naime, tada je iz gradskog proračuna otišlo više od pet milijuna kuna, od čega je najviše pripalo „Zajednici ponuditelja – Mr. Marijan Petrić/OD Petrić i dr“. Kao što smo pisali, riječ je o 60 faktura tijekom pet i pol godina, ukupne vrijednosti od 2.932.808 kuna, što ispada prosječno 50.000 kuna po fakturi!

Što je to tako skupo kada su odvjetnici posrijedi? Najskuplja su njihova zastupanja na sudu, posebice ako se radi o sporovima višemilijunske vrijednosti, kao što je onaj radi utvrđivanja ništetnosti Ugovora o interventnom zbrinjavanja baliranog i novonastalog otpada u Brezju. Trošak zastupanja samo na jednom ročištu tu se kretao oko 40.000 kuna!
Međutim, bilo je i drugih, manjih troškova, ali koji su se nakupili. Primjerice, Gradu Varaždinu se naplaćivalo kopiranje dokumenata, poštanske marke i vrijeme provedeno na sastancima, pri čemu su jedan sat odvjetnici naplaćivali 500 kuna!

To možda i ne bi bilo puno da je bilo rezultata. Međutim, odvjetnici “nisu dobili niti jednu iole važniju parnicu”, navedeno u prijavi Grad Varaždina u kojoj se tvrdilo da je bilo namještanja poslova formalno odvojenoj zajednici, ali u suštini obiteljski povezanoj skupini odvjetnika, koji su „formalno odvojeni na dvije pravne jedinice, ali u suštini obiteljski povezana skupina odvjetnika, koji su lažno prikazujući odvojeni poslovni entitet, zajednički radili na istim pravnim slučajevima, a rezultat kojeg su bile pravne radnje koje su, u pravilu, bile dvostruko naplaćivane.“

Ali to nije sve. U Gradu Varaždinu ukazivali su da nisu našli procjene uspjeha u sporovima, koji su uobičajene u svim, osobito velikim. No, ne i samo to.

- S osnova više fakturiranih iznosa od limita definiranih Ugovorima o javnoj nabavi u 2016. godini potrošeno je iz Proračuna 70.641,99, a u 2017.godini 708.937,82 kuna. Isto tako je manipulirajući datumima izdavanja faktura u 2017. godini potrošeno 384.953,38 kuna više od limita definiranog javnom nabavom u 2016. godini. Konačno u 2017. godini potrošeno je iz Proračuna 632.168,54 kuna više nego što je bilo ugovoreno javnom nabavom u razdoblju od 2012. do 2017. godine, odnosno Zajednica ponuditelja je neosnovano fakturirala navedeni iznos na temelju „uspjeha u sporu“ kojih nije bilo, što dokazuje trenutno stanje spora - navodilo se u prijavi Grada Varaždina, koju je USKOK - odbacio.

Odvjetnicko_drustvo_Petric_i_dr_j-0-1.jpg

Zahvaljujući (i) ročištima od 40.000 kuna u sporovima koje su vodili uime Grada Varaždina, sastancima koje su Gradu naplaćivali 500 kuna po satu i dr., Odvjetničko društvo Petrić i dr. je 2016. godine imalo rekordan prihod od 2,8 milijuna te neto dobit od 1,9 milijuna kuna, ali je prosječna plaća troje zaposlenika iznosila tek 4.613 kuna, dok je iduće godine, kada prihodi padaju na 1,5 milijuna kuna, prosječna plaća pala na 4.194 kune, a 2018. na svega 3.772 kuna, iako je prihod te godine porastao na 1,8 mil. kuna te nastavlja rast i u prošloj godini, a zacijelo će, zahvaljujući OBV, i u ovoj...